múltidéző

2018.03.07. 15:02

Százéves krimik: brutális gyilkosság Litéren

"A szerencsétlen ember teljesen összezuzott fején hat sebet találtak a boncoló orvosok. A gyilkost még nem sikerült kézrekeríteni."

veol.hu

Ilyen hírek borzolták a Veszprém megyeiek kedélyét száz évvel ezelőtt. A szörnyű bűntényről a Veszprémvármegye hetilap 1918. március 3-ai számában így tudósít:

„GYILKOSSÁG. Litéren a patakban találták meg egy orosz fogoly holttestét, akit a községben Gugor néven ismertek. A szerencsétlen ember teljesen összezuzott fején hat sebet találtak a boncoló orvosok. A gyilkost még nem sikerült kézrekeríteni.”

A Veszprémi Hírlap 1918. március 3-ai száma már valamivel több információval szolgál:

„GYILKOSSÁG LITÉREN. Február hó 27-én hajnalban, a községtől nem messze eső patakban, bezuzott koponyával halva találták Erosenszo Grigor orosz hadifoglyot, ki egy ottani gazdánál volt munkára kiadva. A nyomozás még eddig nem vezetett a gyilkos nyomára.”

Nem tudjuk, mennyire lehettek gyakoriak a hasonló esetek akkoriban, ahhoz képest azonban, hogy még javában tartott az első világháború, a két megyei hetilap hasábjairól viszonylag békés kép tárul elénk.

Március első hetének másik emlékezetes gaztettét nem kevés iróniával tálalja a Veszprémi Hírlap újságírója:

„A HÁLÁS VENDÉG. Torma János horgos-utcai házába a mult napok egyikén este egy uriasan öltözött egyén állított be azzal, hogy éjjeli szállást keres, mert a vendéglőben nem kapott. A háztulajdonos a saját utcai szobáját adta ki az idegennek, ki felhasználván az éjjelt, a lakásból minden elvihetőt az ablakon át kipakolt, elhordott és megszökött.”

A harmadik eset már megrázóbb, sajnálatos módon erről is meglehetősen kevés információval rendelkezik a korabeli zsurnaliszta:

„APAGYILKOS. Deák István ősi lakos f. hó 1-én délután bosszuból lelőtte édesapját, Deák Jánost. A kir. ügyész és a vizsgáló bizottság tegnap délután utaztak ki Ősibe a vizsgálat megejtésére. A büntény részletei még hiányoznak.”

Hogy a gyilkosnak honnan volt lőfegyvere, nem derül ki, bár valószínűleg nem lehetett nehéz ilyesmihez jutni abban az időben, hiszen a Veszprémvármegye fent említett példányában ilyen hirdetést is olvashatunk:

„Uj és használt fegyvereket, pisztolyokat ad és vesz, javításokat elfogad Szemerey János fegyverkereskedő, Veszprém.”

Forrás: Eötvös Károly Megyei Könyvtár Veszprém Megyei Helyismereti Gyűjtemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában