csendrendelet

2018.04.26. 11:17

Kezdődik a szezon: mennyire lesz hangos Balatonfüred?

Május 1-jétől akár éjfélig is szólhat a szabadtéri zene a tóparti városban.

veol.hu

 

Helyreigazítás:

2018. 04. 26-én megjelent cikkünkben tévesen szerepelt a csendrendeletre vonatkozó állításunk. A balatonfüredi önkormányzat az alábbi szöveget juttatta el szerkesztőségünkbe:

(22.§. (3).

e) A belterület határán belül hétköznap este 20 órától reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap, továbbá június 01. és augusztus 31. között, minden nap 12.00 és 15.00 óra közötti csendes-pihenő időszakban tilos minden olyan tevékenység végzése és készülék vagy berendezés üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hang-,illetve rezgésterhelést okoz, mint

- az építési, bontási, szerelési tevékenység (kivéve a közcélú hibaelhárítást),

- a motoros és elektromos gépek használata,

- a hirdetésre, figyelemfelkeltésre, tájékoztatásra szolgáló, szabadtérben üzemeltetett mozgó, vagy fix telepítésű hangsugárzó berendezés használata

Kivételt képeznek az önkormányzat által szervezett, idegenforgalmi szempontból indokolt, alkalmi jellegű a város kulturális színvonalát emelő rendezvények hangosító berendezései, továbbá az egészségvédelmi, életvédelmi, vagyonvédelmi szervezetek által használt, illetve közérdekű célra igénybe vett hangsugárzó berendezések pl.: buszpályaudvar, vasútállomás, hajóállomások és strandok forgalmi tájékoztató eszközei.

 

Balatonfüred honlapján tette közzé az önkormányzat csendrendeletét, mely szerint a város belterületén zajjal járó építési, átépítési, szerelési tevékenység végzése (kivéve a közcélú hibaelhárítást), valamint motoros és elektromos gépek használata hétköznap este 20 órától reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap tilos.

A belterületen június 1. és augusztus 31. között, 12 és 15 óra közötti csendes-pihenő időszakban tilos minden olyan tevékenység végzése és készülék vagy berendezés üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hang-, illetve rezgésterhelést okoz.

Vendéglátó egységek, szórakozóhelyek és egyéb létesítmények szabadtéri zene szolgáltatása május 1. és szeptember 30. között 24 óráig, egyéb időszakban 22 óráig engedélyezhető.

A rendelet megszegése szabálysértésnek minősül, az elkövető 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, amely ismételhető. A rendeletet be nem tartók ellen, a hatályos szabálysértési törvény alapján, helyszíni bírságot is ki lehet szabni. A rendelet betartását az elsőfokú környezetvédelmi hatóság és a közterület-felügyelet ellenőrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában