Segítenek a rendezvényeken

2018.05.06. 11:30

A somlóvecseiek szeretik a rendet, felújítják az ajándékba kapott ingatlant

Három temploma van Somlóvecsének. A Somló lábánál, szép természeti környezetben fekvő, ma már csupán 90 fős községben csak a református templomban tartanak szentmisét, havonta egyszer.

Tisler Anna

Molnár Károlyné polgármester a kiülőn Fotók: Tisler Anna / Napló

Más vallásúak is részt vesznek, mint mondják, Isten ugyanaz. A községben sok az idős, akik nem tudnak utazni, hogy részt vegyenek a szentmisén.

Park a faluközpontban

Eladó lakások várják a beköltözőket

Molnár Károlyné polgármestertől megtudtuk, a lakosság összetartó. A rendezvényeken segítenek, örömmel mennek, még kérni sem kell. A falunapi programot is kérdezik, pedig az csak július 28-án lesz. Remélik, nyernek a pályázaton egy mobil színpadot, így nem kell máshonnan kérni. A faluközpont tele van érdeklődőkkel, aki tud, mindenki elmegy.

Gyermekprogramokat is szerveznek, ugyanis 13 kiskorú is lakik Somlóvecsén. Nemrég költözött be egy család négy gyermekkel. Ma is vannak eladó lakások, remélik, mások is követik a példájukat. A házakhoz nagy udvar tartozik, ahol játszhatnak a gyerekek, valamint megtermelhetik a szülők mindazt, ami a konyhára kell. Különben utazhatnak vásárolni valamelyik szomszéd településre.

A tájház épülete

Ajándékba kapták az ingatlant

A bolt helyben nemrég megszűnt. Ilyen kevés vásárló mellett nem volt gazdaságos. Azóta hetente háromszor a mozgóbolt hozza az alapvető élelmiszereket. A bevásárlásban segít Balassa Marianna falugondnok is. A nemrég vásárolt falugondnoki gépkocsiba egyszerre több háztartás szükséglete is belefér. A gépkocsinak most készül a mobilgarázs, egy évig az egyik lakó garázsában állt, aki ingyen ajánlotta fel a lehetőséget. Egy külföldi tulajdonos, aki már nem tudta vállalni a ház és a hatalmas udvar gondozását, odaajándékozta a településnek. A közmunkások kitisztították az udvart, kitakarították az épületet. Az idén felújítják a tetőszerkezetet, az épület belsejét, a kerítést. Most folyik a közbeszerzés. A ház első részében a közfoglalkoztatottaknak rendezne be konyhát, építenek zuhanyzót.

Megbeszélik egymás között, ki mit vállal

Az idén három álláskereső foglalkoztatására kaptak lehetőséget, közülük ketten hölgyek, akik a legnehezebb fizikai munkákat nem tudják ellátni. A polgármester kérte a fiatalabb férfiakat, hogy segítsenek a község közterületeinek a rendezésében. Mindenki eleget tett a kérésnek. Megbeszélik egymás között, ki mit vállal. A somlóvecseiek szeretik a rendet. A porták is gondozottak.

A három templom közül csak a reformátusban tartanak szentmisét, havonta egyszer

A gyerekek sem unatkoznak

A közintézményeket is modernizálják. A művelődési házban nemrég cserélték a színpadot, most a kályhát cserélik gázkonvektorra. A ritkán használt nagy helyiséget a kályhával nem lehetett megfelelő hőmérsékletre felfűteni. Van egy kisebb helyiség is, ahol télen összegyűlhetnek. Az egykori italbolt épületét alakították át e célra. Nyáron pedig a téren felállított kiülőn találkoznak az emberek. A parkba hintákat szereltek fel és homokozót építettek. Miután a gyerekek hazaérkeztek a nagyalásonyi iskolából és óvodából, kimennek játszani.

Molnár Károlyné polgármester a kiülőn Fotók: Tisler Anna / Napló

A polgármestertől megtudtuk, hogy a közbiztonsági kamerarendszert is szeretnék bővíteni úgy, hogy minden utcát, teret és önkormányzati épületet figyeljen. Nyugodt, biztonságos település Somlóvecse, de sok az idős, egyedülálló, akik ezt már várják.

A háromtagú képviselő-testület minden lehetőséget megragad, hogy pályázati forráshoz jusson, fejlődjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában