nem feledik a költő érdemeit

2018.05.11. 10:00

Batsányi Jánosra emlékeztek Tapolcán

A városban a napokban emlékeznek a 255 éve született költőre a Batsányi-emléknapok programjai keretében.

Tóth B. Zsuzsa

A költő szülőházánál Virág Tünde, a Batsányi iskola diákja szavalt Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

A tapolcai költő egykori iskolájánál, a mai Iskolamúzeumnál Benács Lajos, a Tapolcai Városszépítő Egyesület elnöke köszöntötte a hagyományos Batsányi-sétára megjelenteket szerdán délután.

A költő szülőházánál Virág Tünde, a Batsányi iskola diákja szavalt Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Mint emlékező beszédében elmondta, 1763-ban ezen a napon, május kilencedikén született a városban Batsányi János költő. – A hosszú évek alatt hagyománnyá vált, hogy a születésnapján emléksétát rendezünk, érintve a szülőházát, az ő és felesége szobrát, hogy lerójuk tiszteletünket – mondta Benács Lajos.

A Batsányi Vegyeskar és Ihász Dominika szavalatát követően az emlékezők az alsó tónál, a Panteon falnál Dobó Zoltán polgármester és Pass Sándor önkormányzati képviselő koszorúzta meg Marton László tanár emléktábláját. A Tapolcai Városszépítő Egyesület nevében Benács Lajos és Süle Zoltán helyezte el a koszorút Keresztúri Dezső irodalomtörténész emléktáblájánál. A tóparton Batsányiné Baumberg Gabriella mellszobrát a Batsányi János Gimnázium diákjai, Ihász Dominika, Kocsor Kitti és Takács Péter koszorúzták meg. Batsányi János szobránál Havasi Gábor a VOKE művelődési és oktatási központ vezetője, továbbá a Tapolcai Városszépítő Egyesület nevében Horváth Lászlóné alelnök és Benács Lajos helyezte el az emlékezés virágait. A tapolcai költő Batsányi utcai szülőházánál Virág Tünde, a Bárdos iskola Batsányi tagintézménye diákja szavalt és Dobó Zoltán koszorúzott Pass Sándorral, valamint Komjátiné Nyakó Györgyi, a tagintézmény vezetője Bajner Imrével, a Bárdos iskola igazgatójával.

A Batsányi Hét korábbi eseményein a Bárdos iskola Batsányi János tagintézményében szakmai versennyel, kulturális bemutatóval, verssel idézték meg a költő alakját. Az oktatási intézmény diákjai néptánccal emlékeztek a régmúlt időkre, továbbá megkoszorúzták a költő és felesége domborművét. A diákok gyűjtőmunkájuk eredményeképpen kiállítást rendeztek be az iskola aulájában Batsányi emlékére. A Batsányi Hét eseményei ma emlékezéssel folytatódnak a költő mellszobránál a VOKE művelődési és oktatási központban. Azt követően tiszteletadással fejeződik be a hét Batsányi János és Baumberg Gabriella sírjánál a temetőben. Közreműködik a Batsányi Vegyeskar, Vitus Kata szaval, megemlékező beszédet Németh János, a Bárdos iskola tanára mond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában