Az elszármazottakat is bevonják programjaikba

2018.05.20. 11:30

Farsangtól szilveszterig válogathatnak a rendezvények között a helyiek Karakószörcsökön

Három nagy létszámú civil szervezet működik a 303 fős Karakószörcsökön. Az Együtt Karakószörcsök Kultúrájáért Egyesület közel 50 tagot számlál, a már 23 éve működő Polgárőr és Tűzoltó Egyesület 34, a sportegyesület 22 tagú, tudtuk meg Szabóné Piriti Márta polgármestertől, aki második ciklusban, 2010-től vezeti a községet.

Tisler Anna

A község központjában gondozott park várja a pihenni vágyókat (balra). (lent) Fotó Tisler Anna

Fontos, hogy mindenki érezze otthonának a községet

A polgármester elmondta, nemcsak a lakosság összetartó, hanem a képviselő-testület tagjai is ugyanazokat az értékeket vallják. A legfontosabb, hogy minden karakószörcsöki érezze otthonának a községet, ne csak egy helynek, ahol lakik. Tudja, számíthat a közösségre, és a képviselő-testület számára is mindenki egyaránt fontos. Az elszármazott fiatalokat is bevonják a közös programokba, legutóbb a farsangra hívták meg őket. Sokan már gyermekeket nevelnek, jó volt látni, ahogy a helyi gyerekek játszanak a vidéken élőkkel. A következő közös játékra nem kell jövő farsangig várni, ugyanis a fiatalok gyakran járnak haza a szülőkhöz, és várhatóan falunapkor is sokan részt vesznek a rendezvényen.

Szabóné Piriti Márta polgármester

A közös cél érdekében össze tudnak fogni

A múlt szombaton avattak, a Polgárőr és Tűzoltó Egyesület tagjai vették birtokba a felújított épületet. A faluház melletti ingatlant az önkormányzat ajándékozta az egyesületnek, amelyik az ingatlan tulajdonosa lett.

A tagok itt is megmutatták, hogy a közös cél érdekében össze tudnak fogni. Társadalmi munkában bontották le a régi tetőt, készítették a betonkoszorút, sok pénzt megtakarítva ezzel. Az épület három részből áll, egyikben a tűzoltó eszközöket tartják, a másikban a pályázaton nyert polgárőr kisbuszt, a harmadik pedig a szolgálati helyiség. A felújítás költségét pályázatból fedezték, a további munkákhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumához és a Katasztrófavédelemhez nyújtottak be újabb pályázatot.

A felújított épület avatása

Szabóné Piriti Márta az ünnepségen elmondta, hogy az utóbbi években egyre fokozottabban tapasztalhatták a magyar kormány törekvései által elért eredményeket, azt, hogy a kormány politikájának köszönhetően a kistelepülések is érezhették fontosságukat.

Méltatta továbbá a civil szervezetek munkáját, hangsúlyozta, hogy minden szervezet, minden ember, aki ezért a településéért tesz, az azt a köz javáért teszi. Nem szabad különválasztani, hogy ez itt az önkormányzat, ez a polgárőrség, a kulturális egyesület vagy a sport-, hiszen minden egyesület a maga módján, a maga tevékenységével ezért a kis közösségért él, ezért tesz meg mindent, amit lehet. Ezért keresi az önkormányzat is mindig annak a lehetőségét, hogy hol lehet nála sokkal sikeresebb bármelyik civil szervezete. A cél az, hogy külön-külön tudjunk sikereket elérni, majd pedig együtt tudjunk az eredményeknek örülni. Egy 303 fős kistelepülés fejlődésének csak ez lehet a titka.

Biztonságos település

A polgárőrök tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy Karakószörcsök a devecseri járás azon 13 településének egyike, amely területén az elmúlt időszakban nem történt bűncselekmény. Többségük aktív korú, munka mellett vállalja a járőrszolgálatot és a rendezvénybiztosítást, ennek ellenére tavaly több mint ezer óra szolgálatot teljesítettek.

A község temploma a közösségi rendezvények helyszíne

Esküvő egy különleges nevű községben

A kulturális egyesületet évek óta hívják a közeli települések rendezvényeire szerepelni, és a helyi rendezvényeken is rendszeresen fellépnek. A községben csaknem minden hónapban tartanak programot, amelyeket a képviselő-testületi tagok szerveznek munka mellett, szabadidejükben. Az anyák napján 2 évestől 11 évesig szerepeltek a gyerekek. Helyben nincs sem óvoda, sem iskola, ennek ellenére tizenheten vállalták a részvételt, és a próbák kellemes, vidám hangulatban teltek. A gyerekek és szüleik szívesen jönnek a faluházba, akár próbáról, akár kézműves foglalkozásról van szó.

A falunap július 28-án lesz, színes programkínálat várja a helyi, az elszármazott karakószörcsöki és a vidéki vendégeket is. Tavaly eljött Gyuláról az a pár, akik Karakószörcsökön kötöttek házasságot. Kötődésük ugyan nem volt a településhez, hanem elhatározták, hogy egy különleges nevű községben kötik össze az életüket. Azóta is tartják a kapcsolatot, az idén meghívták városukba a karakószörcsökieket.

A község központjában gondozott park várja a pihenni vágyókat Fotók: Tisler Anna / Napló

A múlt értékeit is őrzik

A képviselő-testület évszakhoz, alkalomhoz, ünnephez igazodva, idősnek és fiatalnak egyaránt igyekszik folyamatosan rendezvényeket szervezni. Farsangtól szilveszterig válogathatnak a programokban a helyiek. Az adventi vasárnapokra már az első évben akkora volt az érdeklődés, hogy alig fértek be a templomba. A múlt értékeit is őrzik, négy éve alakult az értéktár bizottság. Az evangélikus egyház a községnek ajándékozta a faluház melletti ingatlanát. Az épületet az önkormányzat felújítja, majd átadja a helyi értéktár bizottságnak használatra.

A község folyamatosan fejlődik. Néhány éve a Szombathely-Budapest útvonalon közlekedő gyorsvonatok közül néhány megáll a községben. Ez nagy segítség az iskolába vagy munkába igyekvőknek. A belterületi utakat is javítják. Nemrég készült el a Kossuth utca útburkolatának az aszfaltozása. A nyáron a temetőben a ravatalozó épülete újul meg, új előtetőt és térburkolatot kap. A faluház eresz- és oromdeszkái is megújulnak az idén. A képviselő-testület tagjainak célja, hogy a ciklus végéig minden utca szilárd burkolatot kapjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában