Áldás legyen rajtuk

2018.05.08. 06:00

Még ma is hűen őrzik a közel 250 éves hagyományt Ajkán

A Szent Flórián-napi szentelésre gyűltek egybe a lánglovagok a tósokberéndi városrészben a napokban.

Tóth B. Zsuzsa

Flórián kegyelme őrizze őket tűzvésztől és más bajoktól Fotó: Tóth B. Zsuzsa

1999 óta a tűzoltók világnapja

Közel 250 évvel ezelőtt a Tósokberénden élő mintegy 500 lelket számláló közösség teremtett hagyományt az áldásból. Akkor biztosan nem gondolta senki, hogy a szép szokás ilyen sokáig fennmarad. Az egyházközségnél Szent Flórián napja, május negyedike környékén rendezték mindig a szentelést. A jeles nap 1999 óta a tűzoltók világnapja. Mivel a tűzoltólaktanya Tósokberénd bányásztelepi részén található, és a falu egyik védőszentje Szent Flórián, ez is indokolja az eseményt a mai napig.

A tósokberéndi Szent István-templom kisharangjának a felirata szerint Flórián kegyelme őrizzen titeket tűzvésztől és más bajoktól. A harangot Holzbach Sebestyén öntötte Győrben az 1700-as évek második felében.

Flórián kegyelme őrizze őket tűzvésztől és más bajoktól Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A vasárnapi szentmise után a tósokberéndi római katolikus templom melletti téren felsorakozott a tűzoltóság 14 munkatársa, valamint három járműve.

Az éppen munkájukat végző távol maradottakról is megemlékeztek

Bakos Frigyes esperes, tb. kanonok, plébános e jeles napon megáldotta, isteni gondviselésbe ajánlotta őket, és a mindenkori szerencsés megérkezésért könyörgött. Az éppen munkájukat végző távol maradottakról is megemlékezett. Jó szolgálatot kívánt mindnyájuknak, majd a szentelés után a tűzoltókat személyesen is üdvözölte.

Kezdetekben német, majd később a szláv nyelvterületen is nagyrabecsüléssel emlékeztek a többek között a tűzoltók védőszentjeként ismert Szent Flóriánra. Magyarországon főként a németek betelepítése után terjedt el az iránta érzett tisztelet. Kiváltképpen azért, mert egy alkalommal imádságának köszönhetően éppen akkor aludtak ki egy égő ház lángjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában