indul a vizsga

2018.05.07. 20:30

Megkezdődött az érettségi – nem volt vészes az első nap

Több tízezren futottak neki a közép- és emelt szintű vizsgáknak: hétfőn a magyarral elkezdődött a 2018-as érettségi szezon.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton / Napló

A Napló a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium végzőseit kérdezte az első nap után.

- Nem éreztem annyira nehéznek, mert sikerült jól felkészülnöm, és sok párhuzamot tudtam vonni a novella-elemzésnél a korábbi novellákból kiindulva – mondta el lapunknak a 12. B-s Szalai Botond. – Bíztam benne, hogy novella lesz, és beletrafáltam. Verselemzés is volt, de az annyira nem az erősségem. A nehéz talán az volt, hogy miként tudjuk meglátni a háttérfolyamatokat egy novella értelmezésénél, de mivel két hete egy ugyanilyet csináltam, így párhuzamot tudtam vonni. Ezért úgy érzem, jól sikerült.

Szűcs Dorottya Emese, a 12. A érettségizője szerint a szövegértés nem volt nehéz.

- Volt egy-két olyan feladat, ahol egy kicsit gondolkodnom kellett azon, hogy pontosan mire is gondolnak, de a novella, a műelemzés abszolút olyan volt, hogy lehetett róla bőven írni – fogalmazott Szűcs Dorottya Emese, aki korábban végzett, mint a rendelkezésre álló négy óra. Elmondása szerint azért, mert gyorsan szokott dolgozni, és szerinte be lehetett fejezni korábban.

A balatonalmádi két tannyelvű gimnázium 12. A osztálya a magyarérettségin Fotó: Pesthy Márton / Napló

- Persze mindez attól is függ, hogy valaki mennyire ír és olvas gyorsan. A magyar- érettségi első része nehezebb volt, mert az időre jobban kellett figyelni. Szerencsére jó magyartanáraim voltak! Sokat gyakoroltunk, a dolgozatokban rendszeresen kellett műveket elemezni, fogalmazást írni.

Pászti Csenge ugyancsak 12. A-s, és szerinte a szövegértésben volt néhány feladat, amelyik nehezebb volt, ám a többi szerinte „nem volt vészes”. – Nagyon megkönnyebbültem, amikor kiderült, hogy van benne meseelemzés, mert féltem, hogy vers lesz – mosolygott Csenge. – Az érveléses szöveg az ünnepekről szólt, ami hozzánk közeli téma, így azzal sem volt gond, ám megnyugtató volt túlesni rajta. Jó tanáraink voltak, mindenből megkaptuk a felkészítést, ami az érettségihez kell.

Czeller Soma (12. A) úgy vélte, hogy viszonylag könnyű volt a magyarérettségi, csak egy kicsit hosszú. A második feladatnál az elvárt terjedelem lepte meg, ami 400-800 szó közötti volt. Egyébként a magyarérettségi nem igazán volt téma az osztályban, de a családjában annál inkább.

Fotó: Pesthy Márton / Napló

Guath Amarillisz (12. A) szerint az idő biztosan elég volt a feladatok megoldására.

- A szövegértés nem volt nehéz, és nagy segítség volt, hogy nem volt hosszú, hiszen egy-két oldal terjedelmű volt, amit gyorsan át lehetett olvasni – nyilatkozta Amarillisz.

- A feladatok összetettek voltak: volt benne nehéz és volt nagyon könnyű is. Nagy segítség volt, hogy zárójelben meg volt adva, hogy melyik bekezdésben találjuk a meg-adott válaszokat. Ezt több feladathoz is odaírhatták volna, viszont a gyakorlati szöveg-alkotás nagyon könnyű volt. A második rész pedig szerintem nagyon egyszerű volt, könnyen értelmezhető és barátságos szöveget kaptunk, úgyhogy összességében meg vagyok elégedve a mai nappal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában