Játékos feladatok valódi kihívással

2018.05.15. 13:21

Rekordszámú résztvevő a veszprémi Medvematekon

Idén rendezi meg huszadik alkalommal a Medve Szabadtéri Matematikaversenyt a Matematika Összeköt Egyesület, országosan immár tizenkétezer indulóval.

Leitner Vera

A tavasz folyamán hét városban zajlanak a regionális fordulók, szombaton rekordszámú résztvevővel szervezték meg a veszprémi versenyt.

A húsz évvel ezelőtt Debrecenből elindult Medve Szabadtéri Matematikaversenyt 2014 óta rendezik meg Veszprémben is, ezúttal a Pannon Egyetem B épületében, illetve annak udvarán; ezerkétszáz fős létszámával idén Veszprém lett az eddigi legmagasabb résztvevőszámmal büszkélkedő vidéki versenyhelyszín. A majdnem ötórás, több állomásos szabadtéri matematikai csapatversenyre háromfős csapatokban, különböző kategóriában jelentkezhettek a résztvevők, így Medvebocsok (5–6. évfolyam), Kismedvék (7–8. évfolyam), Nagymedvék (9–10. évfolyam), Jegesmedvék (11–12. évfolyam), illetve felnőtt versenyzők (Ursa Major és Ursa Minor) egyaránt indulhattak a versenyen.

Balogh Tamás, a verseny főszervezője, a Matematika Összeköt Egyesület elnöke elmondta, az országos döntőt június 9-én Debrecenben rendezik meg, ám kihangsúlyozta, nem a győzelmen, a továbbjutáson van a hangsúly. – Az egész versenysorozatnak egy mozgalmi jelleg kialakítása a célja, és az, hogy mindenki jól érezze magát, és fenntartsuk a diákok motivációját. Ez a mateknépszerűsítési küldetés, melyet az egyesülettel próbálunk megvalósítani, nem arról szól, hogy stresszhelyzetet hozzunk létre a diákok számára, hanem épp arról, hogy felszabadítsuk őket és olyan helyzetet teremtsünk számukra, ahol mindannyian örülhetnek a matematikának, a közös élménynek. Azért tartjuk fontosnak, hogy a matekot népszerűsítsük, mert elég nagy a matematika társadalmi elutasítottsága, pedig ezen keresztül lehet azokat a logikus gondolkodási folyamatokat elsajátítani, melyek aztán rengeteg munkahelyen szükségesek lesznek a későbbiekben – fogalmazott a főszervező. Hozzátette, a versenyen nem annyira a tananyagszerű, sokkal inkább a gyakorlati tudást kérik számon. – Játékos, humoros feladatokat állítunk össze, melyeknek megvan a maguk kihívása. Úgy válogatjuk össze őket, hogy mindenkinek megadják a sikerélmény lehetőségét – mondta el Balogh Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában