Játékosan tanultak

2018.06.04. 15:30

A jövő oktatástechnológiáiba pillanthattak be Pápán

Bee-Bot, a programozható robotméhecske, különféle oktatótablók, valamint kiterjesztett valóság-alapú térképek várták a városi könyvtár bemutatójára érkezőket.

Laskovics Márió

Bee-Bot, a robotméhecske

Az érdeklődő óvodások, kisiskolások a Stiefel Kft. bemutatóján a robotika, a kiterjesztett valóság alapjaival ismerkedhettek meg a Jókai Mór Városi Könyvtárban szombaton.

Papp Nándorné regionális igazgató mutatja az érdeklődő gyerekeknek a papíralapról okostelefonnal „megelevenedő” tigrist

Az ország egyik legismertebb térképgyártó cégének térképei 27 éve vannak jelen a piacon. Papp Nándorné regionális igazgató elmondta, ma már nemcsak térképekkel látják el az iskolákat, óvodákat, hanem a tudásszerzéshez szükséges eszközök széles tárházával. A 21. században egyre népszerűbbé váló kiterjesztett valósággal is foglalkoznak, ami a valódi világ és a virtuális tér összemosásából jön létre.

Papp Nándorné regionális igazgató különféle térképeket, oktatótablókat hozott Pápára

A főként navigációs rendszerekben, múzeumokban az interaktívabb, gyorsabb ismeretátadásra használt technológia kapcsán elárulta, a papír alapú térképeikre úgynevezett online hálót helyeznek, melyen keresztül szinte bármit be tudnak mutatni, legyen az egy kép, videó, film, vagy háromdimenziós felvétel. Ehhez csupán okostelefon, és a cég alkalmazásai kellenek. Készítenek így például névjegykártyát is.

Bee-Bot, a robotméhecske

A cég képviselője bemutatta a Bee-Bot-ot, a robotika alapjának tekinthető, negyvenféleképp programozható méhecskét, amiből húsz darabot „szétreptettek” az ország iskoláiba. A játékrobot jó eszköz az óvodapedagógusok és tanítók számára az irányok tanításához és gyakorlásához, illetve a programozás alapismereteinek játékos elsajátításához. Továbbá fejlesztheti a figyelmet, a koncentrációkészséget, a problémamegoldást is. A gyerekek négyzetrácsos gyakorlópályán gondolhatták ki saját útvonalukat, majd a robotméh a beprogramozott lépéseket, irányváltoztatásokat végrehajtva a lépéssor végén hangjelzést adott.

Veilandics Amira indítja útjára a beprogramozott méhet a négyzetrácsos pályán. Jobbra Papp Nándorné regionális igazgató Fotó: Laskovics Márió

A lurkók különféle oktatótablókkal szintén találkozhattak az interaktív tanórának is beillő bemutatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában