éjszakai fények

2018.06.21. 17:30

Hetekkel korábban indult a szentjánosbogár-rajzás Veszprém megyében

A szentjánosbogarak a teljes sötétség beálltakor, este 9–10 óra körül kezdenek el világítani násztáncuk részeként. A jelenség estéről estére, közel két órán át tart, összesen legfeljebb tíz napon át.

Leitner Vera

A kifejlett szentjánosbogarak életében a fénykibocsátás, a biolumineszcencia a hím és a nőstény egymásra találásának eszköze. A bogarak násztánca júniusban kezdődik, és közel tíz–tizenkét napon át tart, a szerencsések a következő napokban még találkozhatnak a különleges jelenséggel.

– A két legfontosabb szentjánosbogár-rajzási helyszín Veszprém megyében a Zirci Ciszterci Arborétum, illetve a libegővel megközelített eplényi Kaland-hegy – mondta el Halász Ferenc bogármester, a szentjánosbogár-séták szervezője, aki 2007-ben indította az első sétákat. – Általában Szent Iván-éj környékén, június második felében figyelhető meg legjellemzőbben ez a természeti tünemény, idén ez az időszak bő két héttel korábbra tolódott. Halász Ferenc elmondta, a hétvégén, június 24-ig minden nap szerveznek még limitált látogatószámmal sétákat, melyeken online előzetesen regisztrált látogatóként vehetnek részt az érdeklődők.

 

A szentjánosbogár-félék családjának mintegy kétezer faja ismert, Európában ebből mintegy ötven faj található, Magyarországon három faj van jelen: a nagy, a kis, és a törpe szentjánosbogár, melyek főleg az erdőket, cserjéseket, folyó- és patakvölgyeket, nedves réteket népesítik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában