egykor krumplisoknak nevezték őket

2018.06.24. 10:00

Pusztamiske címeréből kiolvasható a múltja

A község egész történelme kiolvasható a nemrég elkészített címerből.

Tisler Anna

Faluközpont templommal

A burgonyavirág arra utal, hogy a településen burgonyatermelés folyt, a miskeieket sokáig krumplisoknak nevezték. A templom a vallást jelképezi, három felekezethez tartozók élnek ott. A rózsa védőszentjük, Erzsébet legendájára utal, Erzsébet kenyeret osztott a szegényeknek, ami tilos volt, és amikor meg akarták büntetni, rózsává változott. A kard Mihály arkangyal kardját szimbolizálja, a Miske név ugyanis a Mihályból ered.

Poór Zoltán polgármester

Poór Zoltán polgármestertől megtudtuk, a burgonyatermelés ma is folyik az új hivatali épület mögötti területen. A termesztésben részt vesznek a közfoglalkoztatottak, gépekkel segítenek a helyi vállalkozók. A mezőgazdasági termelést folytató Vági Imrére mindig számíthat a község. Tavaly jó évük volt, 200 zsák burgonya termett, amit szétosztottak a családok között. Mindenkinek jutott egy zsákkal.

A múlt megbecsülésének jelei a településen

A 440 fős község lakói szeptember 8-án a falunappal együtt tartják a krumplifesztivált. A nyáron két autóbusszal mennek falukirándulásra Etyek, Tata, Tatabánya útvonalon. A helyiek már várják. A községben is lesz program a nyáron. A nemrég létrehozott Pusztamiskéért Alapítvány július hetedikén tartja a programját. Az alapítvány fő célja a hátrányos helyzetű gyerekek tanulmányainak a támogatása. Karitászcsoport is alakult a községben, annak tagjai is részt vesznek a rászoruló lakosok felkutatásában és támogatásában. A programokat az önkormányzattal közösen szervezik. Hamarosan Sárosfőre indulnak kerékpártúrára, de tartottak farsangot és májusfa-kitáncolást is. Jó a kapcsolat Nagy Nándor Richárd katolikus plébánossal, aki a programokon is részt vesz. Az egyházi mellett az állami ünnepeket is megtartják, megemlékeznek az 1848-49-es és az 1956-os hősökről, az emlékmű környékét egész évben rendben tartják.

A Devecser melletti kistelepülésen működik egy harmadik civil szervezet is, a polgárőrség, akik a rendezvények biztosításával és gyakori járőrszolgálattal növelik a lakosok biztonságérzetét. A polgármesteri hivatal februárban költözött új helyre. Az épületet felújították. A másik részében a civil szervezeteknek, hátul pedig a közfoglalkoztatottaknak alakítottak ki helyiséget. Az udvart biztonsági kamera felügyeli, valamint a községen átmenő út bejövő és kimenő részét és a játszóteret, ahol korábban előfordult rongálás.

Faluközpont templommal

A község nemrég vásárolt két mobilgarázst. A falugondnoki gépkocsival az éjszakai műszakra bejutást oldják meg. Mivel este abban az időszakban nincs menetrend szerinti autóbusz, így a falugondnok viszi őket Devecserbe, és ott felszállnak az ajkai járatra. Helyben kevés a munkalehetőség, a legtöbben vidékre járnak. A községben működik egy kavicsbánya és több vállalkozás, így az iparűzési adóból nagyobb összeg folyik be, ami néhány pályázatnál hátrányt jelent. Amire lehet, pályáznak, és saját erőből is fejlesztenek. Nemrég kaptak egy ingatlant ajándékba, amelyet felújítást követően nyugdíjasklubként szeretnének használni. A művelődési ház nagytermét bővítik, a könyvtárat áthelyezték az egykori irodába. Konzorciumban traktort nyertek Kiscsősz és Kolontár községekkel közösen.

A falugondnoki gépkocsival az éjszakai műszakra bejutást oldják meg Fotó: Tisler Anna / Napló

Megkezdődött a nyári szünidő, így a rászoruló iskolások, majd az óvoda zárva tartása idején a kisgyermekek étkeztetését helyben oldják meg. Van igény a diákok nyári foglalkoztatására is. Az idén 9 diáknak biztosítanak egy hónapra jövedelemszerzési lehetőséget. Legfontosabb feladatuk az lesz, hogy a ciklus kezdete, 2014 októbere óta készült fotókat kiválogassák, rendezzék, és azokból a fejlődést és a közösségi életet bemutató anyagot készítsenek, amit a falunapon bemutatnak. Így a helyiek és a rendezvényre hazatérő elszármazottak is láthatják, mennyit fejlődtek évről évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában