megkapta élete első okostelefonját

2018.07.24. 16:00

Kilencvenöt éves lett Várpalota fotográfusa

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötte Leitner Ferencet, Várpalota díszpolgárát Campanari-Talabér Márta polgármester és Sándor Tamás aljegyző a napokban. A jó hangulatú beszélgetés közben szó esett a régi Várpalotáról, a fényképezésről, valamint egy közeljövőben nyíló fotókiállításról is.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta polgármester köszönti születésnapján Leitner Ferencet, Várpalota fotográfusát

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Virágcsokorral, valamint Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott emléklappal köszöntötte Campanari-Talabér Márta polgármester és Sándor Tamás aljegyző Leitner Ferencet 95. születésnapján. Az ünnepelt otthonában, felesége körében fogadta a vendégeket, akiknek szívesen mesélt hobbijáról, a fényképezés iránti szenvedélyéről.

Campanari-Talabér Márta polgármester köszönti születésnapján Leitner Ferencet, Várpalota fotográfusát Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A város hivatalos fotográfusa címmel is kitüntetett ünnepelt gyermekkora egy részét Franciaországban töltötte. A lakásuktól alig 50 méterre élt egy fényképész, aki hamar észrevette, hogy érdekli a fotózás, így tőle tanulta meg az alapokat. 1932-ben költöztek haza, édesapja Várpalotán kapott munkát. Azóta rendületlenül fényképezi a várost.

Leitner Ferenc 1949-től lett az akkori kultúrotthon, a Jó Szerencsét Kör vezetője. Nevéhez emlékezetes programok, szakkörök sokasága fűződik, de szintén hozzá köthető a helytörténeti kutató- és gyűjtőmunka megkezdése is a városban. – A biológia szakkört vezető Bartos Sándorral fogtunk össze, hogy felderítsük Várpalota régmúltját. Nagy szükség volt erre a munkára, hiszen alig tudtunk valamit a város történetéről. 1957-ben összetrombitáltuk az illetékeseket és a városveze­tést, hogy egy helytörténeti múzeum létrehozásáról egyeztessünk. A gyűjtőmunkába rengetegen bekapcsolódtak, rövid idő alatt egy egész tárlatra való anyag gyűlt össze. Ki is állítottuk a művelődési házban, akadt olyan esztendő, mikor háromezren nézték meg a gyűjteményt – mesélte büszkén a mai napig tartó helytörténeti kutatómunka első lépéseit.

A látogatás során csak úgy sorjáztak a különböző emlékek és történetek, valamint az is kiderült, hogy Feri bácsi 95. születésnapjára megkapta élete első okostelefonját, amivel természetesen fotózik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában