Vízi vándorok kalandjai

2018.07.28. 20:00

Táboroztak és a kajakozással ismerkedtek a várpalotai diákok

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség segítségével a várpalotai Várkerti Általános Iskola és a Vásárhelyi András Tagiskola diákjai két csoportban táboroztak és ismerkedtek a kajakozással július első két hetében.

Szabó Péter Dániel

Az idősebb diákok az Alsó-Dunán töltöttek el feledhetetlen napokat Fotó: Vásárhelyi iskola

Elsőként az idősebbek keltek útra, s hat napot töltöttek el az Alsó– Dunán. A több mint 70 kilométeres távot változatos, csodás környezetben tették meg Pakstól Bajáig. – Az első napon a szállás elfoglalása után gyakorlás következett a vízen, hogy másnap már mindenki rutinosan vághasson bele a vízi kalandokba. Csodás napsütésben kezdtünk neki az első távnak a Dunán. Érdekes volt találkozni az uszályokkal és a turistahajókkal. A homokos padokon pedig szinte tengerparti volt a fürdőzés. A Kalocsához közeli vízparti szállásunkon magunk is fakanalat ragadtunk és paprikás-krumplit készítettünk – tájékoztatta lapunkat Dobos Tamás, a Vásárhelyi iskola tagintézmény-vezetője.

Az idősebb diákok az Alsó-Dunán töltöttek el feledhetetlen napokat Fotó: Vásárhelyi iskola

Másnap a gemenci erdő felé vette a csapat az irányt, ahol két éjszakát töltöttek. A közel 40 kilométeres táv egy részét a gemenci ártér egyik mellékágában evezték. Útközben cseh bohócdoktorok készítettek a diákoknak lufis ajándékokat a vízen.

Szálláshelyüket, a Pörbölyi Ökoturisztikai Központot erdei vasúttal közelítették meg. „Vízmentes” napot is tartottak, egy erdei túra keretében megismerték a környék halászati emlékeit és egy vadmegfigyelő helyen várták a vadakat. Az utolsó vízen töltött nap aztán Bajára vezetett, ahol egyben a táborzáró programot is megtartották.

A fiatalabbak, a kezdő vízitúrások útja Győr-Moson-Sopron megyébe vezetett, Dunasziget és Ásványráró között járják be a Dunát. A festői szépségű Szigetközben öt nap alatt 60 kilométert tettek meg a lelkes diákok. Megismerhették a környék élővilágát, kipróbálhatták az aranymosást, de a gátőrök mindennapi életébe is bepillantást nyerhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában