tetemes bírság a tét

2018.07.12. 14:35

Többet nem közlekedhetnek az elektromos járművek Balatonfüreden!

Július közepétől tilos használni a 71-es főút alatti, Balatonfüred tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben a kétkerekű elektromos eszközöket.

veol.hu

Az új rendeletet Balatonfüred Önkormányzata azért hozta létre, mert számos panasz érkezett az említett elektromos közlekedési eszközökre. Ugyanis ezek az eszközök halkan haladnak, a járókelők nem hallják őket és nem tudnak kitérni útjukból, ami balesetveszélyes.

Július közepétől az úgynevezett önegyensúlyozó járművekről, mint például a segway, elektromos roller, hoverboard, elektromos gördeszka a sétányokon le kell szállni, és azokat gyalogosan tolva vagy kézben tartva lehet csak közlekedni.

A jogszabályról a kölcsönző és bérbeadó cégeknek tájékoztatniuk kell az eszköz használóit – szól az önkormányzat új rendelete írja a balatonfured.hu.

Veszélyeztette a gyalogosokat

A jogszabály szerint a tavaly nyári tapasztalatok alapján az önegyensúlyozó járművek kezelhetetlen mértékben lepték el a várost, a sétányon sokszor fegyelmezetlenül és nagy sebességgel közlekedtek, közvetlenül veszélyeztetve a gyalogosokat. A tiltó rendelet az önegyensúlyozó járművekre, az elektromos vagy más gépi meghajtású közlekedési, sport, vagy szabadidős eszközökre (hoverboard, elektromos gördeszka, elektromos roller) vonatkozik.

Bírság elérheti a 150.000 Ft-ot

Aki a város tulajdonában álló, a 71-es számú főút alatti gyalog- és kerékpárutakon, járdán, parkban, egyéb a közforgalom elöl elzárt közterületen az említett járművel közlekedik és azt nem gyalogosan tolva vagy kézben tartva halad, százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal vagy 50 ezer forintos helyszíni bírsággal sújtható – tartalmazza az új rendelet.

Ezek is érdekelhetik