finomságok

2018.08.13. 14:00

A bakonynánai gombócfesztivál már turistalátványosság

Tízedik éve rendeznek gombócfesztivált sváb hagyományaikra építve a kis bakonyi településen, az egykori falunapok helyett, mondta Bierbaum Adrienn polgármester asszony.

Müller Anikó Hanga

Óriási volt az érdeklődés a gasztronómiával egybekötött hagyományőrző és kulturális programon. – Az idén teljes egészében csupán külső forrásokból, pályázati és szponzori támogatásokból valósítottuk meg a fesztivált, így az eddigieknél nagyobb összefogásra volt szükség. Sok önkéntes segítőnk van, egyre több a fiatal, a közösségi szolgálatukat itt letöltő diák.

Örömmel mondhatom, egyre többen jelentkeznek a faluhoz valamilyen formában kötődők, pl. elszármazottak, vagy akik hozzátartozói, barátai élnek itt, hogy segítetnének. Látják, mekkora a pörgés, az összefogás, részt akarnak venni a munkában is, nemcsak a szórakozásban, hangsúlyozta a faluvezető. Ovádi Péter térségi országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, a gasztronómia, az ízek kavalkádja, az evés összehoz családokat, közösségeket.

– Hagyományt teremtettek, amikor életre hívták a gombócfesztivált, a hagyományoknak pedig közösségteremtő erejük van. Egy évtizede immár, hogy a fesztivál nem csak helyieket vonz, hanem turistalátványossággá nőtte ki magát, kiváló szórakozási lehetőséget nyújtva kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mondta. A gombócok száma évről-évre nő, az idén becslések szerint hatezer darab készült. Szinte nincs háziasszony a faluban, aki nem venné ki a részét a gombóckészítésből.

A választék változatos volt mind az édes, mint a sós fajtából, elsősorban a környékbeli fellelhető alapanyagokból elkészítve. Kínáltak gombócot vadas-, vargánya-, erdei gombás mártással, volt nyírségi gombócleves, kolbászos káposzta és csülkös bableves gombóccal, medvehagymás-, csokis-, prézlis, mákos szilvás és ízes gombóc, melyet jóllakásig és a készlet erejéig lehetett kóstolni. Az idén először a Magyar Vöröskereszt Zirc Területi Szervezete retro véradást szervezett sörrel, virslivel és kitüntették a sokszoros véradókat.

A kulturális műsorban felléptek a Zirci Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület-, a csetényi Bujka néptáncegyüttes táncosai, Polgár Peti, Bandika, Szabyest, Bódi Guszti és Margó, a hajnalig tartó bulin Csabika zenélt. Volt főzőverseny, a kicsiket ugrálóvár, trambulin, játszóház, arcfestés, csillámtetoválás, lufihajtogató bohóc szórakoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában