irodalom birodalom

2018.08.03. 19:00

Alsósoknak szerveztek könyvtári tábort Tapolcán

A tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum Gyermekrészlege Irodalom Birodalom néven bejárós tábort szervezett az általános iskola alsó tagozatának. Így tartalmasan, programokkal és mesebeli kalandokkal töltötték az időt a gyerekek.

Smidhoffer Eszter

A tábor könyvét készítik a fiúk Fotó: Smidhoffer Eszter

A kisdiákok között sok barátság is köttetett az addig ismeretlen gyerekek között. A tapolcai általános iskolákból, Monostorapátiból, Szigligetről, Veszprémből, Székesfehérvárról és Budapestről is érkeztek résztvevők.

A tábor könyvét készítik a fiúk Fotó: Smidhoffer Eszter

A táborban minden gyerek talált magának olyan elfoglaltságot, ami a kedvencévé vált. A napok tematika alapján voltak felosztva, így míg a hétfő a hős lovagok, bátor megmentők nevet kapta, addig a kedd az írók, könyvek összefoglalót, szerda a Lengemeséket, csütörtök a Szent György-hegyi túra miatt a Szent György és a sárkány, péntek pedig a tábor könyve címet viselte.

Első nap a programokkal ismerkedtek a diákok, majd megalakultak a csapatok a csoportos játékokhoz. A délelőtt folyamán bemutatták A királyfi meg a Veres vitéz című mesét, ezután Nyíró Tamás katonákból, harcosokból és lovakból álló játékgyűjteményét csodálhatták meg a résztvevők. Majd kézműves foglalkozás, később játékos vetélkedő szórakoztatta a gyerekeket. Ezzel párhuzamosan Szamosi Ottilia tartott gyermekjógát az érdeklődőknek.

Következő nap interaktív író-olvasó találkozó várta a táborosokat, ahol Szabó Viktória írónő mondta el A porcelánbaba című meséjét. Délután a Szigligeti várba kirándultak a gyerekek, ahol belekóstolhattak az íjászkodás tudományába. Harmadnap a tapolcai moziba látogattak. Itt a Lengemesék című filmet nézték meg, majd Szabó Bence hagyományőrző Őseink nyomában című előadással várta a diákokat a könyvtárban. Délután Badacsonylábdihegyen az Ökoturisztikai Látogatóközpontot vették górcső alá. Itt a szép környezet mellett sok újdonság is várta a gyerekeket.

A negyedik napon ismét hegymászás volt a délelőtti program. Először Hegymagasra kibuszoztak, majd onnét a Szent György hegyet vették célba a táborosok. A Jégbarlangnál, aki eddig még nem hallotta, az megismerkedhetett Szent György és a sárkány legendájával. A könyvtárba visszaérve kézműves foglalkozás hívogatta a gyerekeket. A nap végén pedig a Kölcsey Nyomdába látogattak, ahol megismerkedtek az újságnyomtatás, plakátkészítés folyamatával.

Lezárásként utolsó nap a gyerekek az addigi élményeik alapján különböző technikákkal elkészítették a Tábor Könyvét. A kreatívkodás után irodalmi barangolásba csöppenhettek a diákok. Az irodalommal összekapcsolva boldogságórát tartott Morvai Dóra, a veszprémi Báthory István Általános Iskola tanára. Délután a Véndek tanya és Vendégházban búcsúztak a tábortól a gyerekek.

A gyerekek élményekkel és új barátokkal gazdagodtak, szívesen tekintenek vissza a tábor eseményeire, ami örök emlékként él bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában