két helyszínen

2018.08.13. 07:00

Családias légkörben, együtt ünnepeltek a pápai katonai napon

Két pápai helyszínen ünnepelték szombaton a 170 esztendős Magyar Honvédséget és a Magyar Légierő létrejöttének száz- éves jubileumát: az MH Pápa Bázisrepülőtéren a meghívott vendégeket, míg a Fő téren a nagyközönséget várták különféle programokkal.

Polgár Tibor

80 éves a pápai légikikötő

Az idén 80 éves pápai légikikötőben Sáfár Albert dandártábornok, az MH Össz­had­erő­nemi Parancsnokság légierő haderőnemének főnöke köszöntőjében kiemelte, a Magyar Honvédség a hagyományai megőrzése mellett a fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektet. Ennek köszönhetően az utóbbi időszakban több repülőgéppel gazdagodott a légierő, illetve új helikoptertípusok beszerzése ugyancsak napirenden van. Gangler László ezredes, a pápai katonai bázis parancsnoka megjegyezte, a családias hangulatú ünnepség keretében ezúttal a reptéren dolgozókat és hozzátartozóikat, illetve meghívott vendégeket láttak vendégül. Hozzáfűzte, először 1918-ban került fel az egyesített osztrák–magyar hadsereg repülőgépére magyar jelzés, innen számítják a Magyar Légierő létrejöttét. A pápai repülőtér pedig idén 80 esztendős, 1936-ban kezdődött meg a két évig tartó építkezés.

 

Az eseményen zárt körű állománygyűlést is tartottak, ezen a honvedelem.hu beszámolója szerint Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes úgy fogalmazott, a magyar katonák hatalmas munkát végeztek azért, hogy elmondhassuk, hazánk ma a világ egyik legbiztonságosabb országa. Hangsúlyozta: a honvédelem nemzeti ügy, aminek a 21. században a legfontosabb eleme a légterünk megvédése, és Pápa ennek egyik biztosítéka.

– A pápai katonák mindig is jelentős szerepet játszottak a honvédség történetében, hiszen 1868 óta jelen vannak a város életében. Emellett arra is büszkék lehetnek, hogy itt született meg a magyar ejtőernyős fegyvernem – mutatott rá Németh Szilárd, akinek beszédet követően szakmai elismeréseket adtak át, majd a rendezvény statikus és dinamikus programokkal folytatódott. A Magyar Honvédségnél rendszeresített különböző repülőeszközök bemutatója mellett az érdeklődők megismerkedhettek a különböző alakulatok járműveivel, felszereléseivel, valamint bepillantást nyerhettek a pápai katonai légikikötő mindennapjaiba.

A Magyar Légierő 100 éve

A jeles jubileum alkalmából megjelent egy könyv A Magyar Légierő 100 éve címmel, amelynek a bemutatóját az Esterházy-kastélyban tartották. A Fő térre telepített katonai sátrakban ki lehetett próbálni repülő- és légvédelmi szimulátorokat, továbbá az érdeklődők közelről is megismerkedhettek például a tűzszerészek, az ejtőernyősök és az előretolt repülésirányítók felszereléseivel, és megtekinthettek hatástalanított fegyvereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában