Biztos az anyagi háttér

2018.08.11. 15:00

Együttműködésre kell törekedni a kórházak között

Bokros Júlia szigligeti keramikusművész kereste meg szerkesztőségünket az alábbi, a tapolcai kórházzal kapcsolatos észrevétellel.

Tóth B. Zsuzsa

A tapolcai kórház bővítése a bevétel emelkedését eredményezhetné

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mint írja, az elmúlt hónapban betegsége miatt a tapolcai kórház belgyógyászati osztályán feküdt.

– Már annak nagyon örültem, hogy nem kellett velem messzire menni. Nemrégen került vissza az osztályra 15 aktív belgyógyászati ágy, tapasztaltam, milyen tiszta, kellemes és családbarát az intézmény. Kedvesek, mosolygósak a nővérek, türelmesen teszik a dolgukat. Köszönet nekik, emberfeletti munkát végeznek, de a főorvosok ugyancsak. Úgy vélem, Tapolcának kórház kell, minden osztállyal, nem lehet mostoha ez a térség. Tudom, sok a 80 éven felüli beteg, aki velem együtt gondot okoz családtagjaiknak, az országnak. A Teremtő meghosszabbította az életünket. Kérem, törődjenek velünk – írta levelében Bokros Júlia.

A tapolcai kórház bővítése a bevétel emelkedését eredményezhetné Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Felvetésére reagált munkatársunknak Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő.

– Van szabad kapacitása, ugyanakkor hiánya is a kórháznak. Három műtő és két röntgen nincs kihasználva, ezért át kell gondolni, hogy miként lehetne bővíteni az intézmény funkcióit. A lehetséges bővítésével kapcsolatban kezdeményeztem már tárgyalásokat az államtitkársággal, amelyeket a nyári szünetet követően folytatunk. A hiánnyal szintén számolnunk, kell. A kórházak mindig termeltek hiányt, de a legfontosabb kérdés, hogy rendezik-e ezt. A kormány minden esetben konszolidálta év végén a kórházakat, megkapták azt az összeget, amely szükséges volt a további működéshez, a számlák kiegyenlítéséhez. A tapolcai kórház bővítése eredményezhetné a bevétel emelkedését, nullszaldóssá lehetne tenni a kórházat.

- De ugyanez a helyzet Ajkán is. Ott is jelentős a hiány, de arányaiban már jóval kevesebb mínuszt termel, mint korábban. A funkcióit át kellett tekinteni, gazdaságossá kellett tenni. A kórház tulajdonába kerül hamarosan a most még bérelt CT, az is csökkenti a mínuszt havi tízmilliós összeggel. Jó kezekben van az ajkai kórház, és ha ez így van, az jó a tapolcai kórháznak is, mert rá kevesebb feladat hárul. Úgy vélem, a tapolcai, ajkai és sümegi intézménynek jó együttműködésre kell törekedni, akkor is, ha az utóbbiban már nincsenek aktív ágyak. Úgy látom, ebben partner mindegyik kórház, így lesz rá lehetőség, hogy stabilizáljuk az intézmények működését – mondta Fenyvesi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában