tanulni érkeztek

2018.08.04. 15:00

Kínai diákok táboroznak Balatonalmádiban

Kínai általános iskolások táboroznak egy hétig Balatonalmádiban egy magyar partneriskola meghívására. A programban logikai készséget fejlesztő foglalkozások és sportolás is szerepel.

Marton Attila

A diákok Ruian város egyik általános iskolájából érkeztek egy kínai– magyar intézmények közötti csereprogramban

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A diákok Ruian város kettes számú általános iskolájából érkeztek egy kínai-magyar intézmények közötti csereprogramban. A Balatontól nyolcezer kilométerre fekvő településről 34 diák 11-13 év közötti fiatal érkezett négy pedagógussal, a közös munkát négy magyar tolmács és négy Rubik-oktató segíti. A távol-keleti vendégek hazai partnere a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, az intézményből tizenhárom tanuló vesz részt a táborban.

A diákok Ruian város egyik általános iskolájából érkeztek egy kínai–magyar intézmények közötti csereprogramban

Fang Xuan, az együttműködést szervező Batthyány Családi Örökség Alapítvány kínai képviselője elmondta, Ruian város helyi hivatalától keresték egy oktatási-kulturális csereprogram lehetőségét Magyarországon, amelyre nyitott volt a Báró Wesselényi iskola. Fang Xuan 25 éve él Magyarországon, tapasztalata szerint nagyon eltér a két ország oktatási rendszere, ezért is hasznos a diákoknak, hogy megismerjék a másik kultúráját, és tanuljanak egymástól. Hozzátette, Kínában a Rubik-kockáról és Liszt Ferencről ismerik Magyarországot, ezért is kapott kiemelt szerepet a foglalkozásokban a bűvös kocka. A delegáció Balatonfűzfő meghívására érkezett Magyarországra, Marton Béla, a település polgármestere fogadta és köszöntötte a küldöttséget csütörtökön este.

A kínai küldöttség programját a Báró Wesselényi iskola szervezi. Mézes József, az intézmény vezetője elmondta, a kínai vendégek nyolc napot töltenek Magyarországon, és az egyik balatonalmádi hotelben laknak. A diákok délelőttönként az informatikai és matematikai kompetenciájukat fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt Aknai Dóra Orsolya és Fehér Péter, az IKT Masterminds Kutatócsoport oktatói irányításával, továbbá robotikát is tanulnak, valamint négy szakember segítségével a Rubik-kocka kirakás rejtelmeibe kalauzolják őket. Délutánonként kirándulás, strandolás és túrázás szerepel a programban, valamint íjazni és vitorlázni tanulnak, esténként megismerkednek a magyar népzenével, néptánccal, részletezte Mézes József. A tábor utolsó estéjén a kínai diákok és magyar társaik közös műsort adnak.

Xiang Jianda igazgató elmondta, sokat készültek az utóbbi hetekben a diákok, tanultak Magyarországról és a Rubik-kockáról, a küldöttség valamennyi tagja először jár hazánkban. Kiemelte, nagyon kedvesek és vendégszeretők a helyiek, a diákok pedig kiválóan érzik magukat, és várják a foglalkozásokat.

A csereprogram augusztus 9-én folytatódik, ugyanis Ruian egy másik iskolájából tíz diák és egy pedagógus érkezik egyhetes táborozásra, a programok megegyeznek a mostaniakkal. Jövőre szintén fogad csoportot intézményünk, és az elképzelések között szerepel, hogy magyar diákok is táborozhassanak Kínában, mondta Bárdi-Farkas János, a Báró Wesselényi iskola alapítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában