Megidézték a győztes csatát

2018.08.15. 07:00

Látványos hadijáték is színesítette a Pápai Történelmi Játékokat

Pápa Huszárparádé, hadijáték, lovas ügyességi verseny, koszorúzás – többek között ilyen programok várták a közönséget a Pápai Történelmi Játékokon.

Polgár Tibor

A bemutató lovas ügyességi versennyel indult, aminek során a részt vevő nyolc lovasnak különféle feladatokat kellett végrehajtania. Ezek között volt például ugratás, illetve kopja- és kardhasználat is Fotó: Polgár Bettina

Először koszorúztak

A rendezvény gyerekeknek szóló játszóházzal, valamint a tüzérek, huszárok, gyalogos honvédek, nemzetőrök tábori életének bemutatásával kezdődött a Bajvívó téren, ahol a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred történetéről szóló kiállítást is meg lehetett tekinteni. A megemlékezők először Lubienski János huszár altábornagy Korvin utcai emléktáblájánál koszorúztak, majd az Esterházy úti első és második világháborús emlékműveknél folytatódott a főhajtás.

A bemutató lovas ügyességi versennyel indult, aminek során a részt vevő nyolc lovasnak különféle feladatokat kellett végrehajtania. Ezek között volt például ugratás, illetve kopja- és kardhasználat is Fotó: Polgár Bettina

Bolla Kálmán hagyományőrző huszár őrnagy, a szervező és közreműködő Pápai Huszár-egyesület elnöke beszédében úgy fogalmazott, minden bizonnyal a harcokat, csatákat vívó hőseink is ismerték a félelmet, azonban tették, amire felesküdtek: becsülettel, önfeláldozással védték a hazájukat. Mindkét világégés hatalmas próbatételt jelentett dédapáink, nagyapáink, apáink számára. Bolla Kálmán kiemelte, számunkra most az a próbatétel, hogy képesek vagyunk-e méltóképpen emlékezni elődeinkre, hőseinkre. – Legyünk méltó utódok, mondjuk el gyermekeinknek, unokáinknak, mi történt az elmúlt őrült évszázadban, és ne felejtsük el a hősök emlékét! – mondta a Pápai Huszáregyesület elnöke. A jelenlévők a világháborús emlékműveket is megkoszorúzták.

A Pápa melletti Ihászpusztánál történt csatát rekonstruálták

A látványos huszárparádét és a hadijátékot a Bajvívó téren rendezték meg. A bemutató lovas ügyességi versennyel indult, aminek során a részt vevő nyolc lovasnak különféle feladatokat kellett végrehajtania, ezek között volt például ugratás, illetve kopja- és kardhasználat is. Ezután a győri lovas nemzetőrök karusszelt adtak elő, majd következett a hadijáték, mellyel az 1848–49-es forradalomnak és szabadságharcnak állítottak emléket. A hagyományőrzők az 1849. június 27-én a Pápa melletti Ihászpusztánál történt csatát rekonstruálták. Ebben az ütközetben Kmety György honvédtábornok hadteste nehéz, véres küzdelmet vívott az összevont osztrák sereggel, az összecsapás végén a magyar csapatok hagyták el győztesen a harcteret.

A Pápai Történelmi Játékokon a házigazdák mellett több hagyományőrző egyesület is képviseltette magát Az eseményt a Pápai Huszáregyesület szervezte a helyi önkormányzat és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ segítségével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában