ökológiai és a humánökológiai gondok

2018.08.23. 07:00

Merre előre? – Felsőörsi disputa negyedszer

Elméletben és gyakorlatban is keresi az ökológiai és a humánökológiai gondok megoldását a felsőörsi Fenntartható Élet és Környezet Egyesület. Ezért szervezték meg negyedszer is a Felsőörsi disputát.

Őrsi Ágnes

Somogyi Ferenc elnök szerint a rendezvény célja változatlan: egyrészt megismerni a témán gondolkodók elképzeléseit, másrészt a további érdeklődők, főleg a fiatal hallgatók megnyerésével bővíteni a megoldást keresők számát.

Az idei, negyedik alkalom igazán nagy figyelmet kapott. Erre a napra időzítették a falu augusztus 20-án szokásos kenyérsütését, így a közönség elsőként kóstolhatta meg a Vitéz Ajtós József László kerületi esperes által megáldott, friss újkenyeret. Az ünnepi vendégség további tételeiről is az egyesület tagjai gondoskodtak.

Mára megfogalmazódott az igény a szellemi táplálékot illetően is; ne csak közgazdászokat, hanem más tudományterületek képviselőit is jó lenne meghívni!

Elsőként Rásky Mihályné tanárnőt, Bél Mátyás-díjas helytörténészt láthattuk, hallhattuk, aki vetített képek segítségével mutatta be Felsőörs történetét és értékeit. Vass Csaba közgazdász professzor követte a liberális gazdaságszemlélet fonákságairól és a tradicionális alapú társadalomszervezés lehetőségeiről szóló előadásával. Boros Imre közgazdász nem először fogadta el a Felsőörsi disputára szóló meghívót. Ezúttal a középkortól napjainkig tekintette át a történelmi eseményeket, amelyeket bizonyos történészek félreértelmeznek.

Szavaiból kiderült; inkább a háttérben munkálkodó pénzügyi körök mindent átszövő befolyásáról van szó. Rockenbauer Antal professzor az Univerzum népi és modern teremtésmítoszairól szóló összeállításával zárta a disputát. Végül is miről volt szó? Egy összefüggő tanítás sorozatról, ami jobbá tehetné minden ember életét: figyelj a helyre, ahol élsz, az emberekre, akik sorsában osztozol, és minden ténykedésed szolgálja a nagy közösség, a haza, a világ jobbra fordulását! Ami jelenleg tapasztalható, a szeretet központúság helyett a tőke mindent eltipró hatalma semmi jóra nem vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában