Időutazás vártámadással

2018.08.13. 14:00

Több ezer vendég vett részt a sümegi Végvári napok programjain

Mongol lovas kaszkadőrök bemutatója színesítette az idei Végvári napok egyébként is látványos, gazdag eseményét. 

Tóth B. Zsuzsa

Az olasz zászlóforgató csoport tagjai látványos bemutatókkal színesítették a gazdag programot

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A hét végén két napon át történelmi időutazásra várt Papp Imre várkapitány és csapata kicsiket és nagyokat a Kisfaludy várkertben és Magyarország első történelmi élményparkjában.

Középkort idéző forgatag

A hazánkban és Európa-­szerte egyaránt nagy hírnévnek örvendő sümegi történelmi lovas játékok több ezer látogatót vonzottak idén is a várba és az élményparkba. A hagyományos Végvári napok középkort idéző forgatagában korabeli környezetben csatázhattak a bátor alkalmi várvédők a sümegi vár elfoglalásáért, a tüzérségi támadás izgalmai mindenkit rabul ejtettek. A mongol lovas kaszkadőrök és az olasz zászlóforgató csoport tagjai lélegzetelállító, látványos bemutatókkal színesítették a programokat, amelyeket idén újra méltó módon koronázott meg a hangulatos, spanyol karusszel bemutató.

Az olasz zászlóforgató csoport tagjai látványos bemutatókkal színesítették a gazdag programot
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A lovagi torna résztvevői gyalogosan és lóháton prezentált ügyességi fegyverbemutatóval, íjászattal, csatacsillag-, csatabárd- és dárdahajítással kápráztatták el a közönséget. A bajvívás során kardokkal, pajzsokkal, buzogánnyal mérettek meg a korhű jelmezbe bújt lovagok. A kiváló lovasok a spanyol lovasiskola széles repertoárjából tartottak lenyűgöző bemutatót. Az andalúz lovak zenével harmóniában lévő, könnyed mozdulatai páratlan látványt és élményt nyújtottak a közönség minden korosztályának. A cigányzenével is fűszerezett középkori lakomát jelmezbe öltözött vitézek és várúrhölgyek szolgálták fel a vendégeknek, akik a kor hagyományainak megfelelően csakis kézzel fogyaszthatták el a finom falatokat.

Sok programmal várnak

Az élmények két napon át tartó hosszú sorát gyarapították a helyben tevékenykedő kézművesek, valamint a vásározók ugyancsak színesítették a forgatagot. Sok más érdekes program és a vár egész éves kiállításai mellett pónilovaglás, bábelőadás, boszorkányüldözés, solymászbemutató, kecskefejés várta a gyerekeket.

A Végvári napok eseményeinek vendégei megcsodálhatták a hajlékony hastáncosokat is, akik a X. Al-Ahram hastáncfesztiválon vettek részt a Csárdakertben. A szakmai kurzusok mellett hastáncbemutatókat tartottak nemzetközi szinten elismert oktatók és táncosok részvételével. Több mint száz táncos lépett fel a Végvári napok idei eseményeit gazdagítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában