Megújuló gyalogosfelületek

2018.09.12. 14:00

Két pápai városrészben is járdarekonstrukción dolgoznak a szakemberek

Pápa újabb két pontján, a tókerti Hatodik utcában és az erzsébetvárosi Göncöl utcában is megújul a járda az év végéig.

Polgár Tibor

Bontják a Göncöl utca régi, rossz minőségű gyalogútját

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Mint ismert, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. kivitelezői csoportja legutóbb a Nyolcadik utcában dolgozott, itt közel 700 méter hosszú és mintegy 850 négyzetméter kiterjedésű gyalogosfelületet építettek, a beruházás a nyár végére készült el.

– A munkafolyamat a megszokott módon zajlott. A régi, rossz állapotú aszfaltos és cementlapos járdát felbontottuk, új tükröt készítettünk, majd az új felületet ugyanazzal a térkőburkolattal építettük meg, mint amit máshol is alkalmazunk a városban – tájékoztatott Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Társaság ügyvezetője. Elárulta, a Nyolcadik utcában a társaságuk több magánmegrendelést is kapott kapubejárók térkövezésére. Ezeket ugyancsak a járdaépítéseknél alkalmazott kövekkel rakták le, ezáltal még egységesebb utcakép alakult ki.

Bontják a Göncöl utca régi, rossz minőségű gyalogútját Fotó: Polgár Tibor/Napló

A munka a Hatodik utcában folytatódik, ahol szintén teljes hosszban és mindkét oldalon felújítják a járdát, összesen csaknem másfél kilométer hosszan és 1800 négyzetméteren. A Pápai Városfejlesztő Társaság ügyvezetője kifejtette: itt is szakaszosan, kereszteződéstől kereszteződésig párhuzamosan haladnak a két oldalon, mivel így a leghatékonyabb és a helyiek számára a legkevésbé zavaró a kivitelezés. A több mint 30 millió forint értékű járdarekonstrukció a tervek szerint 2018 végéig befejeződik.

Áldozó Tamás polgármester megjegyezte, a csendes és rendezett Hatodik utca a városrész leghosszabb utcái közé tartozik, ahol az itt élők minden bizonnyal nagyon megbecsülik, hogy új járda épül. A városvezető emlékeztetett, 2014-ben azt ígérték, minden évben legalább 100 millió forintot fordítanak gyalogosfelületek megújítására. Az idei évben ezt az összeghatárt már most túllépték, a Jókai és a Korvin utcai járdaépítéssel pedig szinte meg is duplázzák. Áldozó Tamás kiemelte, 2018-ban több gyalogútépítésre van lehetősége a városnak, mint amennyi építőipari kapacitás rendelkezésre áll a környéken. A Pápai Városfejlesztő Társaságnak a teljes szezonra van munkája, és nem volt egyszerű alvállalkozót találni a napokban a Göncöl utcában is megkezdett járdarekonstrukció­hoz.

Rádi Róbert elmondta, a Göncöl utcában megépítendő járda hossza több mint 800 méter, felülete megközelíti az ezer négyzetmétert. Hozzátette, a meglévő gyalogosfelületet újítják meg, tehát a munka az utca páros oldalát érinti teljes hosszban. A túloldalon nincs járda, és oda nem is építenek. A közel 19 millió forint értékű beruházáshoz kapcsolódóan a Fűtőház utca egy részén is elvégzik a rekonstrukciót, mivel a gyalogosforgalom jellemzően ott halad. A kivitelezőnek az év végéig el kell készülnie a munkával. A Göncöl utcai munkát alvállalkozó végzi, de a Pápai Városfejlesztő Társaság gondoskodik a burkolókő biztosításáról és a beruházás műszaki ellenőrzéséről.

Áldozó Tamás rámutatott, az Erzsébetvárosban, a vasúton túli városrészben kevés az olyan utca, ahol egységes a járda. Több helyen toldozott-foltozott, újraburkolt felületek találhatók, az önkormányzat pedig itt is olyan kiváló minőségű járdát szeretne, mint a város felújított utcáiban. Hozzáfűzte, a terveik szerint jövőre ebben a városrészben ugyancsak folyatják majd a gyalogosfelületek rekonstrukcióját, és ez igaz a Rozmaring utcára, illetve a Teleki utca környékére is. A város idei céljai között szerepel még a Teleki utca páratlan oldalát érintő járdafelújítás, valamint a Korvin utca teljes rekonstrukciója, ami egyebek mellett nagy felületű új gyalogút kialakítását szintén magába foglalja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában