Járóbeteg ellátás

2018.09.19. 17:16

Konferencia Balatonfüreden: Fókuszban a lakosság egészsége

Kulcsfontosságú a magyar lakosság egészségi állapota, illetve javítása, amelyben meghatározó szerepe van az alap-, és szakellátás együttműködésének, hangzott el egyebek mellett a 20. Országos Járóbeteg Szakellátási-, és a 15. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia megnyitóján, szerdán, Balatonfüreden, a Flamingó Hotelben.

Kovács Erika

Üdvözölte a jubileumi találkozót Pásztélyi Zsolt, a három napos konferenciát szervező Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke, ahol egyebek között az ágazat legfontosabb szalmai szereplői szólalnak meg az Egészségpolitikai Fórum kerekasztalon, ahol döntéshozókkal vitatják meg a szakellátással és az egészségügy helyzetével kapcsolatos új, illetve aktuális kérdéseket. Olyan fontos témákról is beszélnek a szakemberek, mint például az egynapos ellátások finanszírozása, illetve a közellátás és magánellátás kihívásai, és szó lesz egyebek között a diabeteszről, az orvosi munkában megjelenő online eszközökről.

A résztvevők megismerik a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség állásfoglalását, javaslatait, amely például fontosnak tekinti, hogy a beteg az elsődleges ellátást alapellátásban kapja meg, és csak akkor kerüljön szakellátó helyre, ha szükséges, továbbá a szűrővizsgálatok miatt megnőtt igénybevételhez kell igazítani az ellátók kapacitását, finanszírozását, például a vastagbélszűrésnél. A szövetség szerint aggodalomra ad okoz a hazai egészségügyi szakemberek elöregedése, illetve a külföldi és magán-egészségügyi munkavállalás. Évente 65 millió járóbeteget látnak el az orvosok közfinanszírozás mellett, a magánellátók ennél nagyságrenddel kevesebbet, tehát nem helyettesíthetik a közellátást. Emiatt rendezni kell a két terület finanszírozását.

A konferencián a kiállítók a legújabb orvosi eszközöket, berendezéseket mutatták be az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában