Kerékpárral szabályosan

2018.09.24. 11:30

Minden korosztályt megmozgattak a mobilitási hét programjai Tapolcán

Az Európai Mobilitási Hét keretében minden korosztályt izgalmas programok vártak a múlt héten. A kirándulások, futások, túrák, versenyek sok érdeklődőt vonzottak.

Tóth B. Zsuzsa

Az első osztályosok a közlekedési szabályokkal ismerkedtek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A városban évek óta hagyománya van a mobilitási hét eseményeinek, a szervező Csermák József Rendezvénycsarnok – összefogva az iskolákkal, a rendőrséggel, a Diáksport Egyesülettel, a Tapolcai Diák- és Közétkeztető Kft.-vel, az Egészségfejlesztési Irodával – évről évre népszerű kikapcsolódási, mozgási lehetőségekre várja az érdeklődők minden korosztályát.

Már az első eseményen, a vasárnapi terepkerékpáros kiránduláson sokan voltak, másnap street workout versenyt rendeztek szerényebb részvétel mellett ugyan, de annál lelkesebbek voltak az önjelölt sportolók. Kedden 15 órától a már jól ismert, hagyományos bringás uzsonnával kínáltak mindenkit a szervezők, majd 17 órától ingyenes kerékpár­állapotfelmérésre jelentkezhettek a kerekezők.

A Városvédő Hős Ponttal ugyancsak várták a kerékpárosokat a Köztársaság téren, hogy minél többen elmondhassák, hogy természetbarát eszközökkel, rollerrel, kerékpárral közlekedve járnak élen a környezetszennyezéssel szem­ben vívott harcban. Cserébe különféle kedvezményekre jogosító kártyát kaptak. A rendőrség dolgozói pedig az alvázszámokat rögzítve nyilvántartásba vették a kerékpárokat. A Földönfutók versenyén is kitartott a jó idő, a városból és környékéről érkező általános és középiskolások álltak rajthoz több mint négyszázan, öt korcsoportban. A legkisebbeknek 1100 métert, a legidősebbeknek 1640 métert kellett legyőzniük.

Mindemellett ingyenes spinningedzéseket tartottak nagy sikerrel a Csermák József Rendezvénycsarnokban.

Csütörtökön reggel héttől bringás reggelit kínáltak a Köztársaság téren a korán munkába igyekvőknek, éjszakai műszakból hazatérőknek és az iskolába kerekezőknek. Másnap KRESZ-feszt volt a rendőrkapitányság közreműködésével a rendezvénycsarnok előtt, ahol Juhász Kinga és Molnár András rendőrségi megelőzési főelőadók akadálypályával, a közlekedés szabályaival ismertették meg az ügyességi pályán az első osztályos kisiskolásokat.

Az első osztályosok a közlekedési szabályokkal ismerkedtek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Mint azt Kingától megtudtuk, egyre többen járnak iskolába kerékpárral, már első osztályos gyerekeket is elengednek a szülők biciklivel. Véleménye szerint ez egy kicsit korai, a gyerekek saját érettségéhez mérten ugyan, de nagyjából felső tagozatos korban ajánlott csak, hogy egyedül menjenek kerékpárral iskolába. Sokan nem tudják, hogy milyen hasznos lehet a láthatósági mellény, még lakott területen belül is, és nem árt, ha ismerik a közlekedési táblákat is. A KRESZ-fesztre sok szülő is érkezett, nem csak a pedagógusok kísérték el az elsősöket. A gyerekek foglalkoztató füzetek segítségével szintén ismerkedtek a közlekedési szabályokkal, és ők is megkapták az ORFK első osztályosok részére rendelkezésre bocsátott, fényvisszaverőkkel ellátott hátizsákját. A fesztiválon most a város első osztályosainak csak egy része tudott részt venni, de egy későbbi időpontban a többieket is várják a kapitányság főelőadói.

Szombaton reggel kilenc órától amíg az időjárás engedte, az európai autómentes nap programjai zárták az eseményeket, amelyeken a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola tagintézményeinek tanulói vettek részt. A Fő téren gokartpálya, balance bike, mentálhigiéné és egészségfejlesztés, rendőrségi interaktív programok sora, kerékpáros ügyességi pálya várta az érdeklődő, lelkes diákokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában