negyven évvel ezelőtti rendezetlen tulajdonviszony lehet az ok

2018.09.26. 14:00

Pokollá teszi az életüket a vita – Kivásárolták alóluk a telket

Vélhetően egy negyven évvel ezelőtti, rendezetlen tulajdonviszony miatt alakult ki parázs vita egy úrkúti család és egy helyi fiatalember között, aki megvette a család háza körüli földterületet, amit a család évtizedeken át gondoz, művel, szépen rendben tart. Most pedig, ha kilépnek a házából, a fiatalember tulajdonát tapossák. A felek bíróságon keresik igazukat, ügyvédekhez fordultak, a házaspár a jegyző segítségét kérte, keserűségében a nyilvánosságot is felkereste. Az asszony beleroppant a történtekbe. 

Kovács Erika

Évtizedek óta itt élünk, kertet, virágokat gondozunk, három éve viszont pokol az életünk – mondja Preszterné Fotó: Pesthy Márton

Virágokkal teli, szépen gondozott udvarban, takaros házban nyitnak ajtót Úrkúton Preszterék. Károly, a férj lakatos egy veszprémi cégnél, azt mondja, régóta egy keresetből élnek, négy gyereket neveltek fel. Felesége azt mondta, szív-, és érrendszeri betegsége van, amelyben nagy szerepet játszhatott a három éve tartó huzavona, akkor vette meg a ház körüli területet egy helyi férfi. -Soha senkitől nem kaptunk papírt, hogy ne dolgozzunk ezen a területen, soha senki nem mondta, hogy ez a föld valakié, és egyszer majd valaki jogot tart rá, fogalmazott könnyezve az asszony. Aztán belekezdenek: megvették a házat a szentgáli téesztől még 1985-ben, miután ők 1981 óta már ott laktak, amit szolgálati lakásként kaptak meg. Károly ugyanis a téesznél dolgozott akkor.

A lakás üresen állt, egy részt még hozzá is építettek. A házaspár évtizedeken át parkosított, növényeket ültetett a ház körül, mert szeretik a gondozott, szép környezetet. Állítják, még régen, a volt szentgáli téeszelnöktől kérték, hogy szeretnék az általuk művelt, rendbe tett területet lekeríteni. Azt a választ kapták, „kerítsenek, amekkorát csak akarnak”, amit ők meg is tettek. – Mindebbe az életünket tettük bele, évtizedek óta itt élünk boldogságban, nyugalomban, kertet, virágokat gondozunk, a közelben él beteg anyósom, őt sem akarjuk itt hagyni, három éve viszont pokol az életünk – sorolja sírva az asszony.

A házuk körüli terület tulajdonosa ugyanis a házaspár szerint pokollá teszi az életüket. Azt is mondta nekik, mivel a házukból az ő területére lépnek ki, „ha kell, elektromos kerítést húz el az ajtajuk előtt”. Aztán két hatalmas kupac murvát öntött le a ház mellé, ahol Preszterék korábban autóval bejártak, emiatt a téli tüzelőt is kézben, a házat megkerülve tudják behordani az udvarra.

Említik, a férfi egy másik, a közelükben levő területet is lekerített elektromos dróttal, ahová leengedte az állatait, hiába kérdezték tőle, ezt miért teszi, hiszen nekik unokáik vannak, akik bármikor arra mehetnek. Az illető a pár elmondása szerint kinevette őket, azt mondta, „lesz ez még máshogy is, ha nem tetszik, az ajtajuk előtt is elhúzza az elektromos drótot és ledózeroltat mindent a család költségére”.

A háznál leborított murva miatt a jegyző bejelentést tett a katasztrófavédelemhez, mivel felmerült a tűzvédelmi szabályok megszegése Fotó: Kovács Erika

A férfi ügyvédjétől három éve levelet kapott a házaspár, hogy nyolc napon belül adjanak árajánlatot a területre. A helyi jegyző segítségét kérték ebben, aki azt mondta nekik, ez külterület, amelynek hivatalos ára 100 forint négyzetméterenként. Erre a levélre máig nem kaptak választ. A házaspár elbirtoklási pert indított a területért, ami a házuk körül van, remélik, így az megmaradhat. – Nem tudjuk, hogy mi lesz velünk –keseregnek mindketten.

Puskády Norbert, Úrkút jegyzője kiemelte, az épület tulajdonjoga főszabály szerint a földtulajdonost illeti meg. A Preszter Károly családja által használt lakásnak és a földterületnek, melyen a lakás elhelyezkedik, azonban különböző a tulajdonosa. Ebből erednek a viták. A földek privatizációja után többször cserélt gazdát az érintettet terület, és most az új tulajdonos hasznosítási szándékkal megvette azt. Preszterék többször is a jegyzőhöz fordultak, aki beszélt nekik az elbirtoklás lehetőségéről, miszerint megszerzi a föld tulajdonjogát, aki azt 15 évig birtokolja. Tanácsolta nekik, hogy meg kell várni a bírósági eljárások jogerős lezárását, addig nincs más megoldás, békésen tűrni kell a megváltozott jogi helyzetet. A háznál leborított murva miatt a jegyző bejelentést tett a katasztrófavédelemhez, mivel felmerült a tűzvédelmi szabályok megszegése.

A katasztrófavédelem a jogszabályok megsértését nem állapította meg, így a jegyző továbbra is azt tanácsolta a családnak, hogy a bírósági eljárások lezárásáig legyenek türelemmel.

Évtizedek óta itt élünk, kertet, virágokat gondozunk, három éve viszont pokol az életünk – mondja Preszterné Fotó: Pesthy Márton

Németh Ákos, a tulajdonos fiatalember ügyvédje kijelentette, ügyfele egy gazdasági társaságtól megvette az „udvar” besorolású ingatlant, amely körbeöleli a sorházi lakásokat; majd felajánlotta minden tulajdonosnak, hogy vásárolhat ingatlanrészt, erről még 2016-ban felhívást küldtek mindenkinek. Senki nem zárkózott el a megegyezéstől. – Az említett házaspárnál viszont nem így történt, ezért jeleztük nekik, ha nem kívánnak együttműködni, ürítsék ki a területet. Az ingatlan kiürítéséért pert indítottunk arról, hogy a házaspár 810 négyzetmétert használ a ház mögötti részből, amit beépítettek, illetve növényeket ültetettek oda.

Ezt ügyfelem első fokon megnyerte, de a házaspár elbirtoklás miatt pert kezdeményezett, ezért a Veszprémi Törvényszék a pert felfüggesztette – fogalmazott az ügyvéd. Aláhúzta, ügyfele az ingatlant, amely az övé, a per jogerős befejezéséig nem hasznosítja, nem zavarja senkinek a be- és kijutását a házba, a jogtalanul használt ingatlanrész birtoklását sem zavarja. Az ügyvéd álláspontja szerint az elbirtoklás feltételei nem állnak fenn, de a bíróság döntését tiszteletben tartják.

A kérdésre, hogy a házaspár háza körül mekkora területet tekintenének méltányosnak, azt mondta: a ház mögötti területből a ház szélességével megegyező húsz méter hosszú részt. Arról is beszélt, hogy a murvát ügyfele saját területére vitte útépítés miatt, amely szerinte senkit nem akadályoz a házba történő bejutásban, amely elölről autóval is megközelíthető. A másik felvetésre, miszerint miért nem reagáltak a három éve elküldött ajánlatra, azt válaszolta, aránytalanul alacsonynak tekintették, és arról nem írtak nekik, hogy mekkora területről lenne szó. Emellett ügyfele ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonát vitatták, így az ajánlat szerintük nem tükrözött valós akaratot.

– Elég szerencsétlen, hogy egy peres fél igazságérzetéért érzelmileg átszőtt félinformációkkal próbálja bombázni a különböző fórumokat. Ügyfe­lem a házaspárral nem kommunikál, az elektromos kerítéssel körbekerített területhez pedig semmi köze. A helyi jegyzővel történt értékegyeztetés eredményesebb lett volna, ha mindezt ügyfe­lemmel teszik, tekintettel arra, hogy ő az ingatlan tulajdonosa”. A család egyébként önkényesen foglalta el a területét – véli az ügyvéd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában