Szent Adorján

2018.09.11. 14:00

Védőszentjükre emlékezve ünnepeltek a bévések

Huszonharmadik alkalommal ünnepelte a büntetés-végrehajtás a szervezet napját, 2018. szeptember 8-án Szent Adorján-napot, közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs főosztálya.

Kovács Erika

Szent Adorján (Illusztráció a Pannonhalmán őrzött Legenda Aurea Sanctorum című ősnyomtatvány 1482-es augsburgi kiadásából)

A magyar büntetés-végrehajtási szervezet szeptember 8-án rendhagyó helyszínen, a Budakeszi Vadasparkban tartotta Szent Adorján-napi családi napját. Az ország minden börtönéből érkeztek a bévések és családjaik a közös ünneplésre, amelyen közel 3500-an vettek részt.

Napjainkban közel kilencezer ember dolgozik a büntetés-végrehajtási szervezetnél, akik a fogvatartottak őrzéséért, szállításáért, munkáltatásáért, élelmezéséért, egészségi állapotáért felelnek. Hazánkban, 29 börtönben, mintegy 18 000 embert tartanak fogva. Tizenkét száz százalékban állami tulajdonú gazdasági társaság gondoskodik az elítéltek kötelező munkáltatásáról. A közelmúltban a szervezet elérte a teljes körű fogvatartotti foglalkoztatást.

Szent Adorján (Illusztráció a Pannonhalmán őrzött Legenda Aurea Sanctorum című ősnyomtatvány 1482-es augsburgi kiadásából)

 

A börtönőrök védőszentje, Szent Adorján római katona volt Maximianus császár uralkodása idején, aki keresztény hite felvállalásáért halt mártírhalált. Szent Adorján 1996 óta a büntetés-végrehajtási szervezet védőszentje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában