25 éves jubileum

2018.09.17. 07:00

Veszprémben is otthon vannak a székelyföldi testvérek

Kovászna Megye Tanácsa és a Veszprém Megyei Önkormányzat együttműködésének 25 éves jubileuma alkalmából tartottak egész napos programsorozatot szombaton az Óváros téren.

Juhász-Léhi István

Tamás Sándor és Polgárdy Imre Háromszék zászlajával Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Az ünnepi események délelőtt kezdődtek, amikor az együttműködést aláírással megerősítették a Megyeház téren, majd Éltes Barna szobrászművész alkotását leplezték le ugyanott. Az Óváros téren Porga Gyula mondott köszöntőt, miközben ismét fesztiváli kavalkád költözött az őszi fényekbe öltözött térre, ahol a kirakodóvásár mellett számos szórakoztató program várta a közönséget.

Tamás Sándor és Polgárdy Imre Háromszék zászlajával Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A gálaest helyszíne ismét az impozáns Szent István terem volt, ahol elsőként a megyei közgyűlés elnöke, Polgárdy Imre mondta el gondolatait, visszaemlékezve a kezdetekre, az elmúlt negyedszázadra. Hangsúlyozta, tiszta szívvel, tiszta szavakkal „építettek hidat”. Kiemelte, az eleven emberi kapcsolatok éltetik őket, hiszi, hogy ebből a szövetségből mindannyian erőt merítenek, és ezáltal minden egyes nap a nemzeti összetartozás napja lehet. Arról is beszélt, hogy a jövőben is cselekvő összefogásra van szükség.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke egy bibliai képpel kezdte, mely szerint a Mester a tanítványoknak a következőt mondta: „Ha ketten vagy hárman összejöttök a nevemben, én ott leszek veletek!” Úgy vélte, hogy így van ez a nemzettel is: ha összejönnek a magyarok, mindjárt ott érződik egész Magyarország. Ezért érzik magukat Veszprémben is otthon, sok száz kilométerre Székelyföldtől. Legutóbb megkérdezték a határon Tamás Sándort, hogy hová megy, mire ő úgy felelt: „Otthonról haza.” Az ünnepi beszéd végén Tamás Sándor Háromszék vármegye címeres lobogóját adta át ajándékba Polgárdy Imrének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában