A hazájukért életüket áldozták fel hőseink

2018.10.08. 07:00

Az aradi tizenhármakra és a szabadságharc hőseire emlékeztek a megyeszékhelyen

Évről évre október 6-án az 1849-ben Aradon kivégzett magyar tábornokok és az első al­kotmányos miniszter­elnök, az ugyancsak kivégzett gróf Batthyány Lajos emléke előtt tisztelgünk.

Őrsi Ágnes

Némedi Lajos veszprémi alpolgármester és Szabó György alezredes koszorúz az emlékfalnál

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Veszprémben is a vértanúkra és a hősökre emlékezett szombaton a város. A Török Ignác utcai domborművek előtt az évfordulón mondott köszöntőt Némedi Lajos alpolgármester, majd ünnepi beszédet Szabó György alezredes, református tábori lelkész, aki emlékeztetett rá, hogy nem feledkezünk el a hősökről.

Némedi Lajos veszprémi alpolgármester és Szabó György alezredes koszorúz az emlékfalnál
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A magyarság egyetlen évszázada sem múlt el háborúk nélkül, katonáinkat mégsem hódítókként tartják számon, hanem a hazájukért életüket adó hősökként. Példájuk arra kötelezi az utódokat, ne tűrjék az önkényt, tegyenek meg mindent békénk, kultúránk, nyelvünk védelmében.

Mivel a két tábornok, Lázár Vilmos és Kiss Ernő örmény származású volt, továbbá 27 éve független az Örmény Köztársaság, az emlékfalhoz a városi és megyei önkormányzat, a fegyveres és rendvédelmi szervek, civil szervezetek és pártok mellett koszorút helyezett el a veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat és az Örmény Kultúráért Alapítvány is. A TIT Váci Mihály Irodalmi Színpada adott méltó keretet a gyász és emlékezés perceihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában