Közösen a városon át

2018.10.12. 07:00

Együtt fedezték fel Veszprém értékeit a diákok

Negyedik alkalommal rendezte meg a Kozmutza Flóra Alapítvány a városismereti integrációs napot Veszprém belvárosában csütörtökön. Közel hatvan gyerek vett részt a gyaloglónapon, a Kozmutza-iskola diákjai mellett további nyolc veszprémi általános iskolából érkeztek tanulók a játékos programra.

Leitner Vera

Fotó: Penovác Károly/Napló

Akadt intézmény, ahonnan a felhívásban megadott ötfős helyett nyolcfős csapat érkezett.

A Kozmutza Flóra Alapítvány elsőtől nyolcadik osztályig bármely évfolyamról szívesen látta a résztvevőket, akik a Kozmutza-iskolából érkező tizenkét fiatallal vegyes, pedagógusok által kísért csapatokat alkotva fedezték fel Veszprém belvárosának érdekességeit.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A kezdeményezés célja, hogy a Kozmutza-iskolában tanuló, jellemzően kollégista gyerekek, fiatalok minél több alkalommal találkozzanak a többségi iskolás gyerekekkel, akik a veszprémi általános iskolákban tanulnak, ugyanakkor a szervező alapítvány azt is szeretné elérni, hogy ezek az általános iskolások minél többször találkozzanak fogyatékos társaikkal – tudtuk meg a kezdeményezésről Bernáth Ildikótól, az alapítvány elnökétől.

– Szeretnénk, ha a többségi iskolások megismernék őket, és észrevennék, hogy ők ugyanolyan gyerekek, mint ők maguk, ugyanúgy örülnek, ugyanúgy izgulnak, mint minden gyerek. Nagyon szeretnénk, ha azokat az előítéleteket, melyek még jelen vannak a társadalomban, le tudnánk bontani. Illetve elérni azt, hogy ne is alakuljanak ki, hiszen ez volna a legfontosabb, hogy a fogyatékos embereket ugyanúgy fogadja be és fogadja el a többségi társadalom, mint ha semmi fogyatékosságuk nem lenne, hiszen mindenkinek van valami olyan tulajdonsága, ami csak az övé, csak rá jellemző, és mindenkiben megtalálhatók olyan értékes adottságok és lehetőségek, melyek – ha ehhez megfelelő körülményeket teremtünk – meg is tudnak mutatkozni – nyilatkozta az alapítvány elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában