gyógyulás

2018.10.07. 19:01

Életet mentenek a szűrések – Veszprémben is sétáltak az egészségért

Életet menthetnek a daganatos betegségek korai felismerését célzó szűrések! Erre hívta fel a figyelmet Némedi Lajos Veszprém alpolgármestere, a „Fagyöngy„ Emlőbetegek, Gyógyultak és Támogatók Egyesülete sétáján, amely a megelőzésre, az önvizsgálatra hívta fel a figyelmet szombaton, a megyeszékhelyen. A Petőfi Színházban a séta apropóján vért is lehetett adni.

Kovács Erika

A „Fagyöngy„ egyesület tagjai és szimpatizánsai a kórház előtt találkoztak szombaton, ahol Némedi Lajos alpolgármester köszöntője után Dávid Gyula, az intézmény főigazgatója kiemelte, nagyon sokat segítenek a kórháznak a mostanihoz hasonló civil kezdeményezések, amelyek felhívják a figyelmet a szűrésekre, mert a gyógyulásban az időnek nagy jelentősége van. -Az egyesület tagjai, szimpatizánsai büszkék lehetnek arra, hogy részt vesznek egy ilyen jelentős társadalmi felelősségvállalásban, fogalmazott a főigazgató.

A köszöntők után a menet, amelyben szép számmal lehetett látni férfiakat, gyermekeket is az emlőrák elleni küzdelmet jelképező rózsaszín lufikkal végigsétált a belvároson, majd a színház előtt a lufikat a magasba engedték. A teátrumban szakemberek beszéltek a rákról, különös tekintettel az emlődaganatra.

 

Müller Kinga, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház röntgen asszisztense az egyetlen biztos vizsgálati módszernek nevezte a mammográfiás szűrést, amely már kezdeti stádiumában felismeri a daganatot. Kiemelte, a vizsgálatnak semmilyen káros sugárzása nincs, akiknél elváltozást észlelnek, rövid időn belül megkapják a kezelést.

Mohos Elemér főorvos, a kórház sebészeti osztályának vezetője aláhúzta, az emlőrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat, amit, ha időben felismernek „meg lehet úszni”. Beszélt a betegséget érintő hatalmas orvostudományi fejlődésről felismerésben, műtétekben egyaránt. A főorvos a megelőzés kapcsán üdvözölte, hogy az idén kezdődött országos vastagbélrák-szűrőprogramban a veszprémi kórház is részt vesz. – Az ember várható élettartamát a táplálkozás és életmód mellett a szűrések is maghatározzák, állította.

Cselik Zsolt főorvos, a kórház Onkológiai Központja sugárterápiás osztályvezetője az egyes szakterületek kitűnő szakembereinek összefogására helyezte a súlyt felismerésben, gyógyításban, utógondondozásban egyaránt. Aláhúzta, a modern központban a betegek a legjobb ellátást kapják.

Lángné Janni Margit, a Fagyöngy egyesület elnöke a veszprémi önkormányzat, a kórház és a színház összefogását helyezte fókuszba.

A jelenlévőket szép előadással ajándékozták meg a Petőfi Színház művészei, akik az egyesület tagjait egy előadásra is meghívták a teátrumba. A színházban véradást is szerveztek szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában