jobb a bajt megelőzni

2018.10.01. 16:00

Ellenőriztessük kéményünket a fűtési szezon előtt!

Nem kapnak a családi házban élők 2018. január elseje után a kéményseprőktől, illetve az önkormányzati közszolgáltatótól a kéményellenőrzés időpontjáról értesítést, ezért a lakóknak kell azt kezdeményezni, közölte a Veszprém megyei katasztrófavédelemtől Stern Péter tűzoltó százados, szóvivőhelyettes.

Kovács Erika

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szakembere egy kéményt ellenőriz egy csobánkai családi ház tetjén 2016 július 18-án. A kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) került. MTI Fotó: Máthé Zoltán / archív

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Rövidesen kezdődik a fűtési szezon, és ennek kapcsán a biztonságról a szóvivő-helyettes aláhúzta, a kéményseprő csak az ingatlantulajdonos kérésére érkezik majd és végzi el a sormunkában előírt feladatokat, és ezek a munkálatok a lakosság körében továbbra is ingyenesek maradnak. Az egyéni vagy társas vállalkozásoknál, ahogyan jelenleg is, az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprő-ipari egyéni vállalkozóktól, vagy szolgáltató cégektől megrendelésre, díjfizetés ellenében történik a kémény vizsgálata.

Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően: az osztatlan közös tulajdonú, úgynevezett gyűjtőkémények ellenőrzését a szakemberek továbbra is tervezett sormunkában végzik el országszerte. A kéménytüzek, illetve a szén-monoxid mérgezések elkerülése érdekében Stern Péter azt tanácsolta, a fűtőeszköz és a kémény kialakítását, karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek. Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nincs levegő-utánpótlás. Egy jól működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért célszerű jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek. A jól működő eszközökről a katasztrófavédelem honlapján lehet tájékozódni.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szakembere egy kéményt ellenőriz egy csobánkai családi ház tetjén 2016 július 18-án. A kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) került.
MTI Fotó: Máthé Zoltán / archív

 

A szóvivő azt is javasolta, hogy senki ne fűtsön háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt szűkül a kémény belseje, emiatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használatánál egy teljes fűtési szezonban. -A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik, hangsúlyozta Stern Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában