A szabadság jelképei

2018.10.07. 19:00

Pápán is fejet hajtottak az aradi vértanúk emléke előtt

Az 1848-49-es szabadságharc mindörökre sziklaszilárd jelképe marad annak, hogy a magyarok mindig küzdeni fognak a nemzeti érdekekért, a szabadságért, a demokratikus értékekért és az emberi jogokért. Pontosan ezeket az értékeket képviseli az Európai Unió és a NATO is.

Polgár Tibor

Így fogalmazott beszédében Bjorn Gohn-Hellum ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtéren működő nemzetközi Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója alkalmából tartott városi megemlékezésen a Március 15. téren.

Bjorn Gohn-Hellum angolul szólt a főhajtás résztvevőihez, gondolatait egyetemista fia tolmácsolta magyar nyelven

A norvég nemzetiségű parancsnok angolul szólt a szép számban egybegyűltekhez, gondolatait egyetemista fia tolmácsolta, aki budapesti tanulmányai során elsajátította a magyar nyelv alapjait.

– A tizenhárom aradi vértanú, valamint az 1848-49-es szabadságharc a büszke és összetartó magyar emberek egyik meghatározó szimbóluma. Olyan embereké, akik mindig harcolni fognak a szabadságukért – hangsúlyozta Bjorn Gohn-Hellum. Mint mondta, ahogyan a tizenkilencedik század derekán Magyarország Ausztriával, úgy Norvégia Svédországgal szemben harcolt a függetlenségéért. Kiemelte, a magyarok forradalma és a szabadságért vívott bátor küzdelme ösztönzően hatott a norvég népre.

A megemlékezésen a Tarczy Lajos Általános Iskola diákjai irodalmi műsorral vettek részt

A Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka megjegyezte, a Magyarországot korábban elnyomók listája hosszú. A törökök, az osztrákok, a németek, az oroszok mind-mind megszállták hazánkat, ám ahogyan Henrik Ibsen világhírű norvég drámaíró, költő papírra vetette: a történelem során rendre bebizonyosodott, hogy a magyarok mindig harcolni fognak, és végül mindig győznek.

– Magyarország mindig szerves része lesz az európai kultúrának. Magyarország és Európa érdeke közös. A büszke magyar értékek, mint a munkába, a családba, az emberi jogokba és a demokráciába vetett hit olyan alapvető értékek, melyeken a többi európai ország is osztozik – fűzte hozzá Bjorn Gohn-Hellum.

A megemlékezésen a Tarczy Lajos Általános Iskola diákjai irodalmi műsorral vettek részt

Az aradi vértanúk előtti városi főhajtáson a Tarczy Lajos Általános Iskola diákjai irodalmi műsorral tisztelegtek a mártírhalált halt hősök emléke előtt. Közreműködött az MH Pápa Bázisrepülőtér, végül a méltóságteljes megemlékezés koszorúzással zárult a Március 15. téren álló Honvéd-emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában