kopjafa

2018.10.08. 07:00

Vértanúkra emlékeztek Ajkán a nemzeti gyásznapon

Az aradi vértanúk emléknapján megemlékezést tartottak a templomdombi kopjafánál. A megjelentekhez Németh Sándor, az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium intézményvezetője szólt.

Borsos Renáta

Németh Sándor intézményvezető és ajkai diákok a megemlékezésen Fotó: Györkös József/Napló

Beszédében elmondta, 169 éve október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49-es szabadságharc 13 honvéd tisztjét, míg Pesten azon a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A levert szabadságharc utáni vérfürdőről a magyarság évről évre nemzeti gyásznappal emlékezik meg.

Németh Sándor intézményvezető és ajkai diákok a megemlékezésen Fotó: Györkös József/Napló

Németh Sándor felidézte a tragédiához vezető utat. Kiemelte, hogy a világosi fegyverletétel után Ferenc József császár példát akart statuálni a szabadságharc kézre kerített vezetőivel szemben. A törvényszék 1849. szeptember 26-án valamennyi honvéd tisztet kötél általi halálra ítélte. Négyüknél az ítéletet golyó általi halálra változtatták. A 13 mártír honvédtiszt bátran állt a hóhérai elé, akik elrettentésül estig kint hagyták a holttesteket.

Számításaik nem értek célt, a környező falvakból több ezren zarándokoltak a vesztőhelyre. A honvéd tisztek vértanú halála és az első felelős miniszterelnök kivégzése miatt Európa is tiltakozott. Ferenc József tébolyult, szörnyű tette még ennyi idő távlatából is megdöbbentő, mondta az intézményvezető, és hozzátette: az aradi tábornokok a hazáért haltak meg, de szívünkben máig élnek, mert emlékezünk rájuk.

A rendezvény az ajkai Bánki Donát iskola tanulóinak műsorával és az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar előadásával folytatódott. Zárásként elhelyezték az emlékezés koszorúit a kopjafánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában