Egy vadászrepülőgép lezuhant, három a hegynek ütközött

2018.11.22. 07:00

Évfordulós túrát szerveztek a Hajagban elhunyt pilóták emlékére

Az éjszakai, bonyolult időjárási viszonyok közötti, nagy magasságú célelfogást gyakorolta a taszári 31. honi vadászrepülő-ezred kijelölt hajózóállománya ötven évvel ezelőtt azon a novemberi éjszakán, amikor a célrepülőgép nem érkezett vissza a repülőtérre.

Molnár Sándor

Csoportképen a Hatesz és a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének tagjai Fotó:Soós Lajos

1968. november 19-én Vass Zsigmond repülő őrnagy MIG-19PM típusú vadászgépével lezuhant és életét vesztette a Középső-Hajag közelében, a haza védelmére való felkészülés közben. A Magyar Veteránrepülők Veszprémi Egyesülete emlékművet állított a tragédia helyszínén, Augusztin-tanya mellett 1993-ban. Ötven évvel a szerencsétlenség után emléktúrát szerveztek a vadászgépbaleset helyszínére, az emlékműhöz.

Csoportképen a Hatesz és a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének tagjai Fotó:Soós Lajos

Bácskai Péter vezetésével a Hatesz Egyesület tagjai, Mészner Viktor bakonyi bakancsos túravezető és az általuk szervezett Fekete-Hajag-emléktúra herendi és bakonybéli túrázói, valamint a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének tagjai Soós Lajos elnök vezetésével tartottak megemlékezést. A három csoport három megközelítési útvonalon, de egy időben érkezett a helyszínre, majd a tragikus események felidézése után elhelyezte koszorúit Vass Zsigmond repülő őrnagy emlékkövénél.

A túrázók ezután átsétáltak az ettől a helyszíntől mintegy 700 méterre található hármas repülőszerencsétlenség színhelyére, ahol 1973-ban három, szovjet MIG21-es vadászrepülő, bonyolult időjárási viszonyok között a hegynek ütközött és pilótái életüket vesztették. Ez volt békeidőben a legnagyobb vadászgépbaleset az országban, amelynek emlékére a Veterán Repülők és Ejtő- ernyősök Veszprémi Egyesületének jogelődje 2000-ben emlékkövet állított, amelynél most az emléktúra résztvevői elhelyezték virágaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában