a közösségi összetartást is erősítik

2018.11.07. 11:00

Megújulnak a nagyvázsonyi templomok

A Miniszterelnökségtől a nyáron 30 millió, a napokban pedig újabb hétmillió forintos támogatásról érkezett hír a Szent István-templom felújításához. Ezenkívül a település 15 millió forintot kapott a Szent Ilona-templom belső restaurálására, a református közösség pedig 24 millió forintot fordíthat hasonló célokra, és a zsidó temető is megújul.

Molnár Sándor

Fábry Szabolcs polgármester a Szent István-templom előtt

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az önkormányzat tavasszal meghívta Soltész Miklós államtitkárt, hogy megmutassák neki a település templomait, különös tekintettel a Kárpát-medencében is egyedülálló műemlékegyüttesnek számító Szent István-templom állapotára. Az események ezután felgyorsultak, azóta folyamatosan kapják a támogatásokat.

Fábry Szabolcs polgármester a Szent István-templom előtt
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– A maga nemében egyedülálló, hogy egy Árpád-kori alapokon álló templom reneszánsz stílusban újult meg Kinizsi Pálnak köszönhetően, majd a barokk korban teljes belső berendezést kapott a Zichy családtól – fogalmazott Fábry Szabolcs polgármester, aki a Szent István-templomról elmondta még, hogy sajnos a bútorok, a szószék, az oltárok megmentésre szorulnak, mert gombák és kórokozók támadták meg ezeket a faragott értékeket. A pusztulás folyamatát egy különleges eljárással már sikerült megállítani, de a teljes rekonstrukció szinte laboratóriumi körülmények közötti restaurációs munkát igényel. A bútorzat bontása, el- és visszaszállítása, valamint a teljes rekonstrukció mintegy 60 millió forintba kerül, amelyhez 20-25 millió forint hiányzik, de a polgármester biztos benne, hogy előteremtik ezt az összeget. Kiemelte azt is, hogy az épületek mellett fontos a közösségek megújulása is. – Hiszem, hogy egy templom akkor él, ha a közösség is él. Ha megújulnak a templomi közösségek, akkor a külső felújításokkal együtt az a településre is kihat, jó hatással van az egész falura – hangsúlyozta Fábry Szabolcs, aki sajnálja, hogy jelenleg nincs helyben élő pap vagy lelkipásztor Nagyvázsonyban.

Szólt arról is, hogy az önkormányzat és a civil szervezetek nemcsak beszélnek a lelki megújulásról, hanem tesznek is érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában