Segítettek a tanulásban

2018.12.04. 19:31

Hátrányos helyzetű diákokat támogatott a Ducife-tanoda

Összesen 35 hátrányos helyzetű általános iskolás diáknak segített a tanulmányaiban a Dunántúli Cigányság Felemelkedésért Közhasznú Egyesület (Ducife) lovászpatonai tanodája az elmúlt közel másfél év alatt.

Polgár Tibor

A lovászpatonai Ducife-tanoda diákjainak tanulmányi fejlődése az érdemjegyeiken is megmutatkozott. Közülük többen felléptek a projektzárón Fotó: Ducife

A Ducife 2009-ben alakult meg, az egyesület működése során kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekekre, az idősekre és a támogatásra szorulókra. A számos egyéb programjuk mellett 2013-ban létrehoztak Lovászpatonán egy tanodát, melynek keretében hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek főleg a tanulás területén. Egy sikeres pályázat nyomán 2017. július elsején a Ducife-tanoda újabb évada indult el, ami 2018 októberéig tartott. A projektzárással kapcsolatban Bödey-Szabó Zsuzsanna pedagógus, a Lovászpatonai Ducife Tanoda mentora és családi kapcsolattartója kiemelte, a visszajelzések alapján sikeresen megvalósultak a kitűzött célok, mint például a diákok tantárgyi felzárkóztatása, a tanulmányai eredményeik javítása, a beilleszkedésük segítése. Elmondta, a felkarolt 35 gyermek szívesen járt a tanodába, szinte „követelték” a foglalkozásokat. – Mivel nyitott tanoda voltunk, a barátaikat is hozhatták. A foglalkozások kiscsoportos formában történtek, ez hatékonyabbnak bizonyult. Segítettünk megírni a másnapi leckét, valamint kézműves- és sportfoglalkozásokat, pályaorientációs tréningeket tartottunk – ismertette Bödey-Szabó Zsuzsanna.

A mentortól megtudtuk, a tanulóik minden tanév elején tanszercsomagot kaptak. A diákok tanulmányi fejlődését jól mutatja, hogy tanév végén senki sem bukott meg közülük, sőt volt, aki három tantárgyból is javított. Közösségi klubfoglalkozásokat is tartottak, amiken olyan felnőttek voltak a meghívottak, akik példaképként szolgálhattak a tanodások számára. Egy alkalommal ötnapos látogatást tettek egy erdei iskolában, míg a nyáron Balatonakaliban táboroztak. Emellett kirándultak Balatonfüredre, a Veszprémi Állatkertbe, a győri karácsonyi vásárba, Pannonhalmára, Zircre és Sopronba.

A lovászpatonai Ducife-tanoda diákjainak tanulmányi fejlődése az érdemjegyeiken is megmutatkozott. Közülük többen felléptek a projektzárón
Fotó: Ducife

 

– Jártunk nyílt napon a pápai Bartók Béla Zeneiskolában, ahol megismerkedtünk a hangszerekkel. Két diákunkat itt tehetségesnek találták, felkarolták őket, most pedig zeneiskolába járnak. Tanodásainkat bevontuk az önkéntes munkába is, a lovászpatonai óvoda kertjében játékokat festettek – jegyezte meg Bödey-Szabó Zsuzsanna. Hozzáfűzte, sokan segítették, támogatták a tanodát, amiért külön köszönettel tartoznak többek között Egyházi Andreának, a Pápai Tankerületi Központ igazgatójának, Némethné Tibold Szilviának, a lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola intézményvezetőjének, Varga Anettnek, az Oktatási Hivatal tanácsadójának, valamint Orsós Tamásnak, a Ducife elnökének.

A mentor úgy fogalmazott, habár a tanodai projekt véget ért, nem engedik el a diákjaik kezét, a gyerekek bármikor kereshetik a pedagógusaikat. A projektzárón elismerően szólt a tanodáról Pintér Imre lovászpatonai polgármester, továbbá Egyházi Andrea és Némethné Tibold Szilvia. Emellett felléptek a tanodás gyerekek, illetve a Romungro Gipsy Band.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában