februárban lépnek életbe a változások

2019.01.09. 11:30

Ösztönzik az otthon történő szelektív hulladékgyűjtést

Megszűnik nyolc szelektív hulladékgyűjtő sziget, egyet pedig áthelyeznek Pápán – jelentette be Mészáros Csaba, a Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője és Molnár István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője.

Polgár Tibor

Mészáros Csaba (fent) kiemelte, sokan nem rendeltetésszerűen használják a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Molnár István elmondta, a városban jelenleg 23 szelektív hulladékgyűjtő sziget van, melyek segítségével papírt, műanyagot és üveget lehet gyűjteni. Ezekből nyolcat megszűntetnek, kivétel nélkül olyanokat, amik családi házas övezetekben találhatóak. Emellett a Korvin utcait áthelyezik a Bástya lakótelepre, míg Borsosgyőrön, Kéttornyúlakon és Tapolcafőn megmaradnak az üveggyűjtő edények. Várhatóan februárban felszámolják a gyűjtőszigetet az Aradi, a Fiumei, a Liliom, a Mező és a Vásár utcában, az Anna téren, az Erzsébet ligetben, valamint a Külső-Veszprémi úton. Természetesen a lakosok a város ezen részein is alkalmazhatják a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

Mészáros Csaba kiemelte, sokan nem rendeltetésszerűen használják a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket Fotó: Polgár Bettina/Napló

A városfejlesztési osztályvezető kiemelte, az imént taglalt változás nyomán remélhetőleg jelentősen csökken a szelektív hulladékgyűjtők környékén gyakran tapasztalható szemétfelhalmozás, megszűnnek az itteni áldatlan állapotok. Egyúttal a lakosságot minél inkább szeretnék az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözni. Molnár István megjegyezte, sokan nem rendeltetésszerűen használják ezeket a szigeteket, rengeteg szemetet raknak le a környezetükben, a városgondnokságnak pedig évente több mint 10 millió forintjába kerül a szelektív gyűjtők mellett elhelyezett hulladék elszállítása.

Mészáros Csaba visszatekintve kifejtette, 2016 óta működik Pápán a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, aminek az a lényege, hogy az ingatlanhasználó a saját ingatlanán elhelyezett gyűjtőedényben végzi a szelektív gyűjtést. Háztartásonként egy gyűjtőedényt lehet igényelni, ebbe papír, műanyag és fém csomagolási hulladékot, illetve egyéb társított hulladékot lehet elhelyezni. Az edényt a Közszolg Nonprofit Kft. díjmentesen bocsátja a lakosság rendelkezésre, a hulladékot havonta egyszer szállítják el. Az ügyvezetőtől megtudtuk, jelenleg az erre alkalmas háztartásoknak a fele, körülbelül háromezer használja a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az otthon végzett szelektív gyűjtés eredményeképpen sokkal tisztábban érkezik be a hulladék feldolgozásra, mint a szigetekről. Mészáros Csaba elárulta, a telephelyre szállított hulladékot a Közszolg munkatársai szétválogatják, majd olyan felhasználókhoz, cégekhez kerül, ahol újrahasznosítják azt. Az lenne az ideális, ha minél kevesebb szemét kerülne a lerakókba, égetőkbe, és anyagában minél nagyobb mennyiségben újra lehetne hasznosítani a hulladékot, ami így nem terhelné a környezetet.

Molnár István hozzáfűzte, a februárban életbe lépő változásnak köszönhetően várhatóan kevesebb szemét lesz a közterületeken. Ugyanakkor az önkormányzat a közterületi kamerarendszer átalakításával erősíteni kívánja a megmaradó szigetek felügyeletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában