debütált a sportcsarnok

2019.02.10. 15:30

A lencsét ünnepelték a nemesvámosi fesztiválon

A körítés? Mint a „nagyok”: profi beengedés, karszalag, udvarias útbaigazítás. Nem fokozzuk, ez is a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál volt, immár hetedszer szombaton.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az óriási sátorban Nagy Barbaráék a „Brian Defekt Motoros Ketesület” néven neveztek és versenyeztek. Barbi – aki Dudarról érkezett, ám mint azt elárulta, hamarosan maga is vámosi is lesz – a lencsés osztagot erősítette, hiszen egy különleges lencseételt készítettek.

- Amiben minden van gazdagon, ezért is lesz a neve: lencsemese – mondta. – Benne füstölt tarjával, kolbásszal, de persze a lencse mellett sok más földi finomság is lesz benne. A recept? Saját, pontosabban falusi, nagymama eldugott receptje.

Papp Ferenc a Vámosi Pince képviseletében arról beszélt, a borászatoknak ez az időszak nagyon jó arra, hogy újboraikat megmutassák.

- Szeretünk itt lenni, Nemesvámoson élünk. Vannak kis szőlőterületeink, igazi kézműves pince vagyunk – tudtuk meg. – A fesztivál – nem titok – valamilyen szinten az éves piacunk megalapozása is. Mi a kezdetektől részt veszünk a rendezvényen, ami nagyon sokat fejlődött.

Ovádi Péter országgyűlési képviselőtől megtudtuk: a polgármesterek fórumán fogalmazódott meg az az ötlet, hogy a fesztiválra a polgármesterek csapatába beneveznek. Beneveztek, és reggel 7 órakor az elsők között kezdtek neki a tennivalóknak.

 

- Nagyon örülök, hogy Nemesvámos ilyen ütemben fejlődik! Amikor azt nyilatkoztam – éppen a Naplónak –, hogy a jövő Nemesvámoson épül, nos az látszik, hogy nem csak üres mondat volt – fogalmazott. – Örömteli, hogy a választókörzetben összetartó polgármesterek vannak, hiszen a munka mellett egy kis szórakozás is belefér, ám ehhez az ilyen nagyszerű eseményekre is szükség van.

A képviselő kérdésünkre elárulta: a főzést, a gasztronómiát egyelőre tanulja, ám a polgármesterek között remek hozzáértők vannak.

Sövényházi Balázs polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a fesztivál előtt az kérdezték tőle: mi lesz idén az újdonság?

- A legnagyobb újdonság a helyszín, az új sportcsarnok, hiszen most debütál a hely – jelentette a településvezető. – Ugyanakkor szerintem nagyot fejlődtünk a csapatok tekintetében, hiszen a tavalyi tizenhattal szemben idén huszonnégy csapat méri össze tudását.

Örömének adott hangot, mert megmozdultak a civil szervezetek, a baráti társaságok – ismét. Ami azért jó, mert barátságok szövődnek, és sok-sok család a rendezvény vendége.

- Örömmel jöttem, mint ahogyan az elsőre is annak idején, amikor még nem lehetett tudni, hogy egy remek ötlet hová fog gyűrűzni. A környék egyik meghatározó gasztronómiai eseményévé nőtte ki magát a fesztivál – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Meglátása szerint ezeknek az eseményeknek közösségépítő ereje van, és arra biztatta a szervezőket, rendezőket, hogy lendületük tartson ki a jövőben is.

A megyébe, Nemesvámosra már-már hazajár Viski József, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár. Ezt ő mondta megnyitóbeszédében.

- A vidék népességmegtartó erejét szeretnénk megtartani – mondta. Úgy vélte, nagyon sok rendezvény van és lett az országban az elmúlt tíz évben, ahol a helyi közösségek megpróbálják megmutatni másoknak azt, ami rájuk jellemző. Ez a rendezvény viszont abban is különbözik a többitől, hogy minden évben nagy figyelmet fordít arra, hogy jól érezzék magukat a gyerekek, a szülők.

- Ez az egyik sikere a rendezvénynek, és ezért vannak itt egyre többen évről évre – mondta Viski József, aki végül felhívta a figyelmet arra, hogy a fesztivál egyre inkább közelít látogatottságban a Bakony Expóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában