Voleszák Zoltánnal beszélgettünk

2019.02.12. 07:00

A versenyek megszerettetik a vendéglátószakmát a diákokkal

A verseny névadója legendás éttermi szakember, Schnitta Sámuel, ugyancsak az ő nevét viseli az eseményt szervező magyar éttermi kultúráért egyesület is.

Őrsi Ágnes

A boldog csapat, balról jobbra: Végh Dávid régióelnök, Polgár Eszter pincér, Hoffmann Norbert szakács, Maurer István csapatvezető, szakácsfelkészítő, Kiss Márta cukrászfelkészítő, Csordás Liliána cukrász, Kelecsényi Viktor szakács és Pretz Dávid pincér

Talán az sem meglepő, hogy az idén ötödször zajló országos szakmai emlékverseny éttermi zsűrije is csupa Schnitta-díjas éttermi mester. A zsűri elnöke Voleszák Zoltán, a Soproni Szakképzési Centrum igazgatóhelyettese, a Nyugat-dunántúli régió elnöke, számos szakkönyv szerzője, akivel a Közép-dunántúli régió döntőjén beszélgettünk a verseny színhelyén, a VSZC SÉF iskolájában.

Mint korábban megírtuk, a régiós döntőt a vendéglátó-iskola csapata nyerte, második lett az ajkai Szent-Györgyi Albert-, harmadik pedig a Jendrassik–Venesz-iskola tanulóiból álló csapat; két-két szakács és pincér, illetve egy-egy cukrász.

A boldog csapat, balról jobbra: Végh Dávid régióelnök, Polgár Eszter pincér, Hoffmann Norbert szakács, Maurer István csapatvezető, szakácsfelkészítő, Kiss Márta cukrászfelkészítő, Csordás Liliána cukrász, Kelecsényi Viktor szakács és Pretz Dávid pincér

– Harmincnyolc éve dolgozom a szakképzésben is. Nagyon sok a változás, és hiába gondolja bárki, hogy ő mondja a tutit, nincs igaza, még abban sem, hogy mi hogyan jelenjen meg a tankönyvben. Eljutottunk oda, hogy bizonyos területeken talán nincs is szükség szakképzett munkaerőre, ahol pedig fontos lenne a jelenlét, a szakmai feladatoknál is megjelentek a betanított munkások.

Hol tart ma a vendéglátószakma?

– Részben egyszerűsödött, részben bonyolultabbá vált, például egy borásznak vagy sommelier-nek nagyon sok a feladata. Egy most végző pincérnek Magyarország 22 borvidéke borait kell ismernie, pedig fiatal kora miatt esetleg még nem is kóstolhatja azokat. Ma, amikor a szállodai üzletekben nem a la carte étkeztetés zajlik, hanem büfé van, a vendég gyorsabban, ugyanakkor színvonalasabban szeretne étkezni – más a feladat. Számolni kell azzal is, hogy a vendégek egyre nagyobb hányada rendelkezik komoly ismeretekkel, ha kérdése van, arra pontos választ vár, nem lehet hasalni. Ha a tanulóban van elhivatottság, érdekli az, amit csinál, és folyamatosan frissíti, bővíti az ismereteit, jó szakember lehet belőle. Sokan éppen azért adják fel, mert nincs meg bennük a szükséges szakmaszeretet. Persze azt is át kell gondolni, hogy két-három év után mit várunk el a gyerekektől. A vendég előtt vizsgáznak, húst szeletelnek, fogast filéznek, válaszolnak a kérdésekre – kemény helyzet annak, akit még nem szolgáltak ki, aki elvétve sem volt még vendég. Jobban át kell gondolni a szakképzést, és nagy szükség van a szakmán belüli párbeszédre. Mindig a részeket javítgatjuk, nem az egészet.

Mi az, amit személyesen tanácsolna?

– Nagyon fontos, hogy a szakács, a pincér, a cukrász tudjon együtt dolgozni, mert ez a sikeres munka alapja. A pincérnek a vendég fejével kell gondolkodnia, és ha sikerül, az étel is megfelelő, még mindig több tényezőtől, például a vendég hangulatától függ, hogy jó emléket hagyjon az adott étkezés. Ezt hívjuk mi a pillanat művészetének.

Tavaly a Bocuse d’Or döntője után hangos volt az ország Széll Tamás negyedik helyétől. Az idei, koppenhágai világdöntőn tizenkettedik lett a magyar versenyző és csapata. Hogyan kell ezt értékelni?

– Szerintünk nagyszerű eredmény született. Egyrészt Széll Tamás sem az első döntőjén lett negyedik, húsz éve volt a pályán, mire ide ért. Poh­ner Ádám a maga huszonhat évével a legfiatalabb versenyző volt, nagyon jól megállta a helyét egy igen kemény mezőnyben, hiszen az északi országok – Dánia, Norvégia, Svédország – gasztronómiai nagyhatalmak Michelin-csillagos trénerekkel, kiváló alapanyag-hozzáféréssel. Ádám helyezése mögött is hosszú évek gyakorlása áll. Olyan ez, mint egy Forma–1 verseny; sokan járnak autóval, de a verseny pilótáinak összehasonlíthatatlanul nagyobb kihívásoknak kell megfelelniük.

Voleszák Zoltán, a Soproni Szakképzési Centrum igazgatóhelyettese, a zsűri elnöke Fotó: Penovác Károly/Napló

Sok szó esik a munkaerő, a feltételek hiányáról, ugyanakkor állandó verseny zajlik a vendégért. Milyen helyzetet vár pár év múlva?

– Összességében bízom a jövőben, hiszen vannak pozitív tapasztalatok is. Úgy látom, a versenyek nagyon megszerettetik a szakmát a diákjainkkal. Miután végeznek, visszajárnak az iskolába beszélgetni, újdonságokat megvitatni, egymástól így is tanulni. Ez jelenti a pluszt. Azt tapasztaltam, a siker titka: megtalálni a kulcsot a gyerekekhez. Ilyen versenyekkel meg is lehet találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában