Medveles és origamitalálkozó

2019.02.18. 17:30

Az infokommunikációs technológiák beépültek az idősek életébe is

Az internethasználat enyhíti az idősek magányát, hátráltatja az egészségromlást, a demencia kialakulását, és javítja biztonságérzetüket – jelentette ki Jeneiné Rubovszky Csilla, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa.

Leitner Vera

Bocsó Rajmundhoz bármikor segítségért fordulhat Czebéné Horváth Mária, aki könnyen belejött a nethasználatba Fotó: Balogh Ákos / Napló

A biztonságos internethasználat világnapja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón az Idősügyi Infokommunikációs Programért felelős miniszteri biztos elmondta, a program keretében 2017 márciusától kezdődően négyszáznyolcvan településen ötezer idős embernek biztosított a kormány laptopot, internet-hozzáférést, informatikai oktatást, és száztizenhat diszpécserközpontot is létrehoztak az idősek digitális tevékenységének támogatása érdekében.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint a számítógép-használat erősítette az idősek családi kapcsolatait, javította a szubjektív egészség- és a biztonságérzetet is.

Szabó Gergely polgármester elmondta, Küngösön is sikerrel zajlik az Idősügyi Infokommunikációs Program, melybe várhatóan már nemcsak az államilag finanszírozott laptopokkal, hanem saját gépeikkel is csatlakozhatnak majd a nyugdíjasok, ők is használhatják majd a helyi diszpécserszolgálatot.

A közfoglalkoztatott státuszban dolgozó szociális gondozók rendszeresen ellátogatnak a nyugdíjasokhoz, folyamatosan kapcsolatban állnak velük, közreműködésükkel megoldható az online konferenciabeszélgetés, a játék is. Segítenek felkutatni a rég nem látott, de a világhálón már elérhető ismerősöket, barátokat. – Decemberben hívtuk meg a programban részt vevő nyugdíjasainkat egy közös programra. Addig mindenki csak a saját kapcsolattartójával találkozott, de karácsony előtt sikerült megszervezni az infokommunikációsainknak egy személyes találkozót a művelődési házba. Olyan jó volt a hangulat, annyit játszottunk és beszélgettünk, hogy végül kérték, szervezzünk ilyen személyes találkozót is gyakrabban. Nagyon megörültem, mert épp ennek az igénynek a kialakítása volt a szándékom– számolt be a polgármester.

Bocsó Rajmundhoz bármikor segítségért fordulhat Czebéné Horváth Mária, aki könnyen belejött a nethasználatba Fotó: Balogh Ákos / Napló

Balatonkenese, Balatonfőkajár, Csajág és Küngös együtt vesz részt a programban, összesen harminchárom nyugdíjassal, őket a segítők átlagosan hetente egyszer keresik fel, tudtuk meg Bocsó Rajmundtól, aki informatikai szaktudással támogatja, fogja össze a programban résztvevőket, a diszpécserközpontból pedig a rendszeres látogatások idején kívül is a felhasználók rendelkezésére tud állni. – Volt, aki rendelkezett némi előképzettséggel, azonban akivel a nulláról kezdtük, azzal egy központi tematika mentén haladva vettük át, hogyan kapcsolja ki és be a gépet, mi az az egér, billentyűzet, mi a funkciója és így tovább – meséli Bocsó Rajmund, aki Főkajáron maga is segítőként látogat néhány résztvevőt.

A Küngösön élő Czebéné Horváth Mária 1994-ben, még asztali gépeken végezte iskolatitkári teendőit, ám azóta nagyot változott a világ, vele együtt az informatikai eszközök is. Ő tavaly áprilisban kapta meg az állami laptopot, azóta ügyesen belerázódott

az internet használatába, leveleit naponta megnézi, bármilyen kérdése van, már önállóan tájékozódik a világhálón, probléma esetén pedig hívja a diszpécserszolgálatot. Gyermekei közül ketten külföldön élnek, így a velük történő kapcsolattartáshoz, és a modern programokhoz szokott, 10–16 éves unokákkal való kommunikációhoz szinte nélkülözhetetlen számára az internet, de a hetvenéves asszony legutóbb otthonról intézte már a karácsonyi bevásárlást is.

A balatonkenesei Kerti Teréz elmondta, neki is volt némi előképzettsége, ám párja nem használt számítógépet, nem értett hozzá, azonban, amikor a laptop megérkezett, ő is megtanulta az alapvető funkciókat egy hónap alatt. A laptop használata az asszony számára is újdonság volt, ám hamar megtanulta, mint mondja, ahogy az ember az egyik mosógépről átáll a másikra. Az egykor óvónőként dolgozó Teri néni arról is beszélt, hogy főleg egykori óvodásai keresik fel a közösségi oldalakon, ami mindig nagy öröm, emellett külföldön élő lányával online telefonbeszélgetésre is használják a gépet. Szöveg- vagy táblázatszerkesztések alkalmával is kapóra jönnek az új eszközök, ismeretek, hiszen Teri néni olykor origamitalálkozókat, programokat szervez.

Párja, Sanyi bácsi elsősorban híreket olvas, ez nem maradhat el, ahogy az erdélyi medveles sem: webkamerák révén Teri néni párja ma már arról is rendszeresen tájékozódhat, hogy érzik magukat a medvék tőlünk keletre. Teri néni hozzátette, nagyon örültek a karácsonyi, személyes találkozónak is, ahol régi-új ismerősökre bukkanhattak, személyes barátságok alakulhattak, hiszen, mint mindenben, ebben a programban is a személyes oldal a legfontosabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában