változások a jogszabályban

2019.02.14. 11:00

Ingyen vizsgázhatnak a regisztrált horgászok

Ma az horgászhat Magyarországon, aki horgászatból eredményesen levizsgázott, horgászegyesületi tagsággal rendelkezik, és az állami jegyet kiváltotta. Január 1-jétől a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) közfeladatot ellátó civil szervezet lett, és átvette a horgászvizsgáztatás irányítását a Nébihtől. Februártól Mohosz-vizsgabizottságok előtt, a korábbiak szerint zajlanak a vizsgák.

Sági Ági

Táncsics Aladár, a Bakony–Balaton Horgász Szövetség ügyvezető elnöke

Fotó: Sági Ági/Napló

– Két lényeges változás azért történt a jogszabályban. Az első, hogy csak regisztrált horgászok tehetik le a horgászvizsgát, azaz a leendő horgász első feladata a regisztráció. A másik változás, hogy a horgászvizsga, beleértve az esetleges pótvizsgát is, a horgász részére ingyenes – mondta Táncsics Aladár, a Bakony– Balaton Horgász Szövetség (BBHSZ) ügyvezető elnöke.

Táncsics Aladár, a Bakony–Balaton Horgász Szövetség ügyvezető elnöke Fotó: Sági Ági/Napló

Korábban a horgász 3500 forintot fizetett a vizsgáért, és ugyanennyit a pótvizsgáért, ha esetleg megbukott. A januártól érvényes vizsgaszabályzat a korábbi szabályzat kissé korszerűsített változata. A vizsgára az időpontot megelőzően tíz nappal írásban kell jelentkezni, a BBHSZ-nél Veszprém megyében ezt elektronikus úton lehet megtenni.

– Ez lehetővé teszi azt is, hogy a vizsgát megelőzően ellenőrizni tudjuk, hogy a horgász rendelkezik-e regisztrációval. Februártól a szövetségünk hat helyen biztosít vizsgalehetőséget: Veszprémben, Csabrendeken, Pápán, Várpalotán, Balatonalmádiban és Keszthelyen. A vizsgáztatásokat az igények szerint szervezzük: itt, Veszprémben havonta egyszer ül össze a bizottság, de Almádiban minden második héten tartanak vizsgát. Mivel úgy tűnik, hogy a Balaton-parton nagy az igény a vizsgára, a hetedik bizottságunk Badacsonyban alakul, a nyolcadik Balatonakaliban és Balatonszepezden működik majd felváltva. A honlapunkon minden információ részletesen fent van – tette hozzá a szakember.

A horgászregisztráció január óta kötelező, eddig 330 ezren regisztráltak horgászként, ami azt is jelenti, hogy a magyar horgásztársadalom befogadta a horgászkártyát. Mindenkinek, még a gyerekeknek is kell regisztrálni, de külön igénylés nélkül csak 14 éves kor fölött kap a horgász plasztikkártyát. Regisztrálni a Mohosz online felületén, a horgászegyesületeknél vagy a Digitális Jólét Program Pontokon is lehet. A vizsgáztatás a jövőben majd az új elektronikus rendszer, a Horinfo része lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában