A természetet is mérgezi

2019.02.22. 11:30

Kampány a tisztább környezetért – Csikkmentes február Veszprémben is

Érdemes megszámolni, hogy az ajtón kilépve hány lépést sikerül megtenni úgy, hogy nem látunk eldobott cigarettacsikket.

Sági Ági

A VKSZ köztisztasági alkalmazottja,Kiss Imre elképesztő mennyiségű csikket takarít fel naponta

Fotó: Sági Ági/Napló

A saját eredményeim elkeserítők: 1-2 lépést sikerül csak megtennem, pedig nem dohányzom, és söprik az utcát, ahol élek.

A Jön (Jövő Ökonemzedéke) Alapítvány hirdette meg a csikkmentes február kihívást, amellyel elsősorban a dohányosokat szeretnék rávenni arra, hogy a csikkeket a szemetesbe dobják. Veszprém is sokat áldoz az eldobált csikkek összegyűjtésére, a hamutartók ürítésére.

A csikkek rendre az úton és a járdán kötnek ki
Fotó: Sági Ági/Napló

– Naponta 15–20 munkatársunk dolgozik azon, hogy a leggyorsabban újraszennyeződő helyeket tisztán tartsák. A buszmegállókat, a nonstop boltok, a kocsmák, az iskolák környékét folyamatosan söpörni kell, mert elképesztő mennyiségben dobálják el a csikkeket a dohányosok. Megkérdeztük az egyik utcaseprő kollégát, hogy körülbelül mennyi csikket söpör össze naponta, és szerinte 2–3 ezer darab biztos megvan – mondta el lapunknak Görgics Kálmán, a VKSZ Zrt. köztisztasági és városüzemeltetési csoportvezetője.

Magyarországon a csikk eldobása szabálysértés, amiért 5–50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki a közterület-felügyelő, feljelentés esetén pedig akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot róhat ki az illetékes járási kormányhivatal. Görgics Kálmán hozzátette azt is, hogy bár a buszmegállókban sem szabad rágyújtani, mégis mindenhol van szemetes, ennek ellenére a csikkek rendre az úton kötnek ki. Pedig a gyűjtőedények száma folyamatosan nő, például az új körforgalomhoz a korábbi hat helyett a felújítással 11 új szemetes került. A dohányosok szeretik elpöckölni a csikket, és gyakran akkor is ezt teszik, ha szemetes mellett sétálnak el. Pedig a megyeszékhelyen nem kell öt percet sem sétálni, hogy köztéri szemetest találjunk, de lehet már kapni zsebre vágható hamutartókat is.

A VKSZ köztisztasági alkalmazottja,Kiss Imre elképesztő mennyiségű csikket takarít fel naponta
Fotó: Sági Ági/Napló

A csikk nemcsak gusztustalan látvány, de a természetbe kerülő méreg is.

– Az amerikai Cigarette Butt Pollution Projekt tűzte ki célul a dohányhulladék csökkentését. Számos tanulmányt is készítettek a csikkek káros hatásaival kapcsolatban. A cigaretták szűrőjében található műanyag – a cellulóz-acetát – biológiai úton nem tud lebomlani. A csikkben maradó nikotin, kátrány és más maradék anyagok pedig mérgek, melyek a vizekben kioldódva szennyezik azokat.

A WHO adatai szerint az eldobált csikkek az összes óceáni és utcai szemét 30–40 százalékát teszik ki. Ennek súlya évente több száz millió kilogramm lehet a világon – mondta el Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédelmi Egyesület vezetője.

Még van néhány nap a februárból, így lehet csatlakozni a csikkmentes február programhoz, de még jobb lenne, ha a februárt a többi csikkmentes hónap követné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában