Megújult és átnevezték

2019.02.18. 11:30

Két szociális intézmény otthona lett a Szent Anna Ház

Átadták a közel 180 millió forintból teljesen megújult egykori véradó épületét, ami immár két helyi szociális intézmény – a fogyatékkal élőkkel, illetve a családsegítéssel foglalkozó szolgálat – otthona, és mostantól a Szent Anna Ház nevet viseli.

Polgár Tibor

Fotó: Polgár Tibor / Napló

Mint ismert, a pápai önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz benyújtott pályázata nyomán 150 millió forintot nyert el az 1969-ben épült belvárosi ingatlan teljes körű felújítására, új funkciókkal való ellátására. A rekonstrukciós munkálatok során többek között külső hőszigeteléssel látták el az igencsak leromlott állapotú épületet, kicserélték a nyílászáróit, személyfelvonót építettek, továbbá új gépészeti és elektromos rendszert alakítottak ki, illetve korszerűsítették a fűtési hálózatot.

Az ünnepélyes épületátadón a Fogyatékosok Nappali Intézménye ellátottjai szép és megható műsort adtak elő

A Szent Anna Ház alsó szintjén az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) Fogyatékosok Nappali Intézménye számára foglalkoztató helyiségeket, pihenő- és tornaszobát, konyhát, valamint vizesblokkokat alakítottak ki, míg az iroda, a háztartási helyiség és a raktár az első emelten kapott helyet. Az épület első és második emeltén hozták létre az ESZI Család- és Gyermekjóléti Központjának új feladat-ellátási helyét. A központ számára irodákat, játszósarokkal ellátott váróhelyiséget, tanácskozótermet, konyhát, vizesblokkokat, irattárat létesítettek. A belső tereket, helyiségeket újraburkolták és kifestették. Az eszközbeszerzés keretében például infokommunikációs eszközöket, irodai bútorokat, valamint új konyhai berendezéseket vásároltak. A beruházás nagysága meghaladta a pályázaton elnyert összeget, ezért a pápai önkormányzat közel 30 millió forinttal kiegészítette a fejlesztést.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, a tervezők és a kivitelezők az egykori „Kádár-kockából” impozáns épületet varázsoltak

Az épületátadón a Vajda Márta készségfejlesztő és gyógypedagógiai iskola Hétszín-Hang nevű zenei csoportja, valamint a Fogyatékosok Nappali Intézménye ellátottjai szép és megható műsort adtak elő, majd Kovács Zoltán országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, a tervezők és a kivitelezők az egykori „Kádár-kockából” impozáns épületet varázsoltak, ahol modern, barátságos körülmények között lehet végezni az önkormányzat egyik legfontosabb feladatát, a nehéz sorsúakat támogató szociális gondoskodást.

Fotó: Polgár Tibor / Napló

Áldozó Tamás polgármester kiemelte, a beruházáshoz biztosított saját forrás minden egyes fillérje a legjobb helyre került. Hozzátette, Pápán 400 millió forintot, azaz minden hatodik helyi adóforintot szociális ellátásokra fordít a városvezetés. Végezetül a polgármester bejelentette, hogy a felújított épület innentől a Szent Anna Ház nevet viseli. Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója elmondta, a megvalósult projektnek köszönhetően az intézményük mindkét szolgáltatása részére a 21. századnak megfelelő feltételeket biztosítanak egy teljesen akadálymentes, kellemes, könnyebben elérhető belvárosi környezetben. A köszöntők után az ünnepélyes szalagátvágással jelképesen is átadták a Szent Anna Házat, amit a történelmi egyházak képviselői megáldottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában