A bőség zavara a keresztnevek listáján

2019.02.12. 18:18

Maci és Szöcske nem, Bájron vagy Rozalina igen – íme a 2019-ben újonnan adható nevek!

A Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsa munkája nyomán minden hónapban frissül az anyakönyvezhető nevek listája. A 2019-ben újonnan adható nevek közül szemezgettünk. Idén január 1-jétől immáron összesen 4070 név közül válogathatunk.

S. Töttő Rita

A külföldi családi szálak és a szappanoperák világa a mai napig gyakran ihleti meg a névadó szülőket, ám a legújabb trendek kedvelői a magyaros irányvonalban is a kreativitást keresik. Jól látható ez abból a névsorból, melyet a Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsa bocsátott a Fejér Megyei Hírlap rendelkezésére. A 2018-ban jóváhagyott – vagyis már anyakönyvezhető – nevek között ugyanis nem csak az elmúlt években megszokott köznevek „tulajdonnevesítése” érhető tetten.

A különféle magyar nevek összeolvasztásából egészen különleges és szép megoldások is születtek az idei évre. De még mielőtt kitérnénk ezekre, emlékezzünk csak vissza azokra a meghökkentő nevekre, amelyek a köznyelvből kerültek a magyar tulajdonnevek listájára: ilyen volt nemrégiben a Barack vagy a Remény, de a Vanília, a Zöldike és a Gyopárka is minimum szemöldök-felhúzódást okozott sokaknak.

A legutóbb, azaz 2018- ban jóváhagyott nevek között ilyen a Mogyoró és a Margitvirág is – amelyek női névként anyakönyvezhetők 2019-ben. A fiúknak ezúttal nem jutott ilyen típusú név, bibliai ihletésű azonban annál inkább: Ádám és Éva első fia, Káin neve 2019-ben már magyar gyermeknek is adható. A szintén újnak számító Vitány, Uri és Szepes eredetét még nem dolgozták fel, de kialakulhatott családnévből, helynévből is.

A többféle névből összeolvasztott, szép hangzású lánynevek közül idén már adható például a Dorinda, a Hannabella, a Lizabella, a Mariam, a Rozalina, a Valina és a Viora, de talán még ebbe a kategóriába sorolható az Imela és a Jola, a Nika és a Nila is. A hagyományos női nevek frissítése, megújítása, kicsit különlegesebbé tételének igénye tehát jól látható tendencia a magyar szülők körében. Becézgetős hangzású új női magyar név a Barbi, a Gerti, a Lorka, a Miri és a Zetti. De anélkül, hogy tovább kategorizálnánk, új névként adható továbbá a Magyarországon anyakönyvezett lányoknak az Alamea, Alana, Arna, Azra, Balzsa, Barbel, Bekka, Bogdána, Cirel, Denerisz, Devana, Dusenka, Eloiz, Evina, Felda, Katalina, Kunti, Lilita, Lorna, Makaréna, Melba, Mélia, Miana, Mirana, Mirtilia, Naira, Nalini, Nandita, Narin, Nazira, Niara, Nika, Nila, Noelin, Norella, Nova, Ramina, Rozali, Sekina, Szmirna, Valina, Vilora, Zada, Záli.

A fiúk esetében számszerűleg is kicsit kevesebbet ötleteltek a szülők 2018-ban. Ennek köszönhetően 2019-ben olyan új nevek kerültek a magyar fiúnevek listájára, mint az Alekszej, Aragorn, Aram, Arus, Aszmet, Avidan, Avner, Bájron, Beniel, Buldus, Doroteó, Hadi, Hananjá, Havel, Holden, Kemal, Kemál, Kian, Kresimir, Leonid, Liem, Loránt (rövid o-val!), Lukréciusz, Mahmud, Mateó, Naszim, Nenád, Nimer, Noam, Nodim, Nóha, Nolan, Nurszultán, Ramiel, Rasszel, Reinhard, Viggó, Virgíniusz és Zain. Hogy valójában ezek a nevek mennyiben takarnak valóban magyar gyermekeket, nem tudni, de egy biztos: akad köztük orosz, posztszovjet, héber, ókori római és horvát eredetű, ihletésű név is.

Persze nem minden névkérelmet hagyott jóvá a névtanács bizottsága. Mint kiderült, leggyakrabban az idegen helyesírás (Bernadeth, Blanche, Yara, Maya, Michel, William), a mind a két nemnek adható névalak (Éden, Zoel, Dakota) volt az elutasítás oka, de volt olyan kérelem is, amely családnévre utalt (Barrera, Zidane, Károlyi, Vicián, Vadas) és ezért nem fogadták el.

A nevek becéző alakváltozatai közül több sem ment át a szigorú szűrőn (Matyi, Misi, Toto, Dodo, Nándi, Jankó, Marci, Pisti, Pistike, Tió, Rumi), ahogy egyéb próbálkozások (Napfi, Kopasz, Betyár, Gézengúz, Maci, Moha, Öcsi, Szöcske, Vackor, Mazsola, Szivárvány) sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában