Veszprém

2019.02.06. 18:13

Rádiótechnikai csapatok napját ünnepelték

Ünnepélyes állománygyűlésen emlékezett az MH 54. Veszprém Radarezred állománya Bay Zoltán és csapata által 1946. február 6-án végrehajtott Hold-radar-kísérletre.

Balogh Ákos

A fizikusnak és kollégáinak saját fejlesztésű radarberendezéssel sikerült kimutatniuk a Holdra sugárzott rádióhullámok visszaverődését. Ez a jeles dátum az 1990-es évek óta a magyar rádiótechnikai csapatok napja, melyen egyszerre emlékeznek a katonák elődeikre, akik nagyszerű teljesítményükkel szolgálták a hazát és ünneplik a ma rádiótechnikai szakembereit.

A magyar honvédségen belül ez a fegyvernem egyedülálló, az önök szakértelme speciális, tudásuk pedig pótolhatatlan. A hét minden napján, a nap 24 órájában önök biztosítják hazánk légtérszuverenitását, tulajdonképpen önök Magyarország szeme és füle a levegőben. – olvasták fel Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka által közösen megfogalmazott gondolatokat az Agórában rendezett ünnepi állománygyűlésen. Az ünnepi alkalomra írt köszöntőben a katonák munkájának elismeréseként jelezték, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő fejlesztési program keretében célként tűzték ki, hogy a katonák által eddig használt orosz radartechnikát korszerű eszközökre cseréljék le.

 

Fekete László nyugállományú ezredes ünnepi beszédében felelevenítette a hazai radartechnika fejlődésének történetét, majd az ünnepélyes alkalom keretében a Radarezred számos katonáját részesítették elismerésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában