Kézműves kokárdák Tótvázsonyban

2019.03.14. 17:00

A horgolás öröme és az együttlét az összetartó erő

Angyalkákkal kezdték, mert egyszer régen láttak szép, karácsonyi horgolt angyalkákat, és innen jött az ötlet, hogy talán ők is tudnának ilyeneket készíteni. Később átváltottak a húsvéttal kapcsolatos dolgokra, és elmondható, hogy a munkáikkal kapcsolódnak az egyéb ünnepkörökhöz is.

Molnár Sándor

Kellerné Szüsz Mária, Varga Sándorné és Sipos Ferencné a Terefere Horgolókör összejövetelén Fotó: Molnár Sándor

Öt éve alakult meg a TereFere Horgolókör a faluban, amelynek jelenleg nyolc tagja van. A tagok novembertől március végéig heti egy alkalom- mal járnak össze a Schönwald Mária Községi Könyvtárba. Utána, mivel már nagyon

sok a kerti munka, nem marad idejük a kézműveskedésre.

Az évek során készítettek már szegélyt a templomi oltárterítőre, tulipánokat, terítőket és karácsonyfadíszeket is, a legutóbbi találkozójukon pedig kokárdákat. A szorgosan horgoló asszonyok előtt, az asztalon sokféle horgolt kokárda volt látható. Az eredetileg szalagrózsának nevezett kitűzőkön itt nem volt se szalag, se rózsa, mégis nagyon szépen mutattak.

Sipos Ferencné Kati elmondta, hogy mivel magától csak az egyszerű körbehorgolás jutna az eszébe, ezért ötleteket az internetről merít, ahol nagyon szépeket lehet látni, és inkább abból válogat. Természetesen itt, a horgolókörben tesznek még hozzá saját ötleteket is, és így születtek meg ezek az egészen egyedi darabok is.

Kellerné Szüsz Mária, Varga Sándorné és Sipos Ferencné a Terefere Horgolókör összejövetelén
Fotó: Molnár Sándor

– A könyvtár Facebook-oldalán láthatók a munkáink, amikre nagyon büszkék vagyunk, mert minden alkotás, még a legapróbb kis dolog elkészítése is órákat vesz igénybe. Azt pedig, hogy a nagyobbak milyen értéket képviselnek számunkra, azt alig-alig lehet elmondani. Az alkotás örömével vagyunk itt, és örülünk annak is, amikor egymás munkáit látjuk, hogy milyen csodákra vagyunk képesek – ezt már Verpulácz Józsefné Edit fűzi hozzá.

A horgolókör évente rendez kiállítást, amelyen csak az adott évben készült munkáikat mutatják be, és sokszor még így is elcsodálkoznak azon, hogy mennyi mindent alkottak egy esztendő alatt.

Az idei kiállításuk március 25-től lesz majd látható húsvét utánig a községi könyvtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában