Szalagkokárdák, papírzászlók

2019.03.15. 15:00

Egész héten a március 15-ei ünnepre készültek a felsőörsi óvodások

Egész héten a március 15-ei ünnepre készültek a felsőörsi óvodások. Látogatásunkkor is kézműveskednek, éppen helyes kis szalvétahuszárokat készítenek.

Sági Ági

Egész héten a március 15-ei ünnepre készültek a felsőörsi óvodások Fotó: Sági Ági

Közben megy az énekelgetés is: Kossuth Lajos azt üzente, Jól van dolga a mostani huszárnak – szépen szólnak a dalok a tiszta gyerekhangokon. Az óvónő, Turzóné Miklós Magdolna, Magdi néni beszélget is a gyerekekkel, csatákról, katonákról, lovakról. – Elég nagy feladat egy óvodás gyerek szintjének megfelelően megmutatni egy ilyen ünnepet. Ez kihívást jelent az óvónőknek is, hogyan lehet emlékezetessé tenni az ünnepet, hogy lehet olyan játékos helyzeteket teremteni, amelyekkel kézzelfoghatóbbá, átélhetőbbé válik az ünnep. Mindig azt kell szem előtt tartani, hogy az óvoda a gyermekek nyitottságára épít. A mi feladatunk, hogy megmutassuk neki a szűkebb és tágabb környezetét.

– Ebben benne van a hazaszeretet, a nemzeti identitástudat, a szülőföldhöz és a családhoz kapcsolódás is – mondta el Nagy Zsuzsanna a felsőörsi Miske Óvoda vezetője.

Hozzátette, hogy a gyermekeknek alkalmat kell adni a rácsodálkozásra, a cél, hogy minél többet észrevegyenek a körülöttük levő természeti és kulturális környezetből, és megtanulják értékelni azt.

Egész héten a március 15-ei ünnepre készültek a felsőörsi óvodások Fotó: Sági Ági

– Mi itt az alapokat próbáljuk letenni. A tevékenységekkel, versekkel és mesékkel próbáljuk átélhetővé tenni az ünnepet. Például ilyenkor szoktunk menetelni, katonásdit játszani. Nálunk idén az egyik óvónő vetített is a gyerekeknek március 15-ről, beszélgettek az ünnephez kapcsolódó jelképekről és személyekről is. A hét lezárásaként pedig a gyerekekkel készített apró alkotásokkal, a huszárokkal, zászlókkal, kokárdákkal felsétálunk az emlékműhöz, ahol a héten tanult énekeket, verseket elmondjuk– hangsúlyozta Nagy Zsuzsanna.

A felsőörsi óvodában a foglalkozásokat az évszakokhoz és az ünnepekhez igazítják. Mivel zöld óvodáról van szó, kiemelten foglalkoznak a környezeti neveléssel és a „zöld” ünnepekkel is, így legközelebb a víz világnapja kap majd kiemelt figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában