javul a falu belvízvédelme

2019.03.08. 07:00

Kedvelt közösségi helyszín lehet a pápadereskei belvíztározó

Több mint húszmillió forint pályázati forrásból elkészült Pápadereske belvíztározó tava. A közel négyezer négyzetméter vízfelületű létesítményt Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át ünnepélyes keretek között.

Polgár Tibor

A belvíztározó tó átadását jelképező szalagátvágás pillanata. Középen Németh Tibor, jobbra Kovács Zoltán

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A pápadereskei önkormányzat sikeresen vett részt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program vonatkozó, belvíztározó létrehozására irányuló kiírásán. A beruházás megvalósítása 2018 áprilisában indult, és a terveknek megfelelően mostanra elkészült – közölte az átadóünnepségen Németh Tibor, Pápadereske polgármestere. Megtudtuk: a fejlesztés célja a belterületre hullott csapadékvizek rendezett, kártétel nélküli elvezetése, a vízfolyások és belvízcsatornák rendezése volt. Fontos szempontnak számított, hogy a megépítendő belvíztározó alkalmas legyen a rendkívüli áradások, felhőszakadások elleni védekezésre, illetve a lokális vízvisszatartásra, ezzel pedig jóléti és ökológiai célokat egyaránt támogasson. A csaknem 20,4 millió forintba kerülő munkálatok során többek között jelentősen kimélyítették a község szélén található egykori bányagödröt, megtisztították a rendezetlen növényzettől, a meder szegélyezésére körtöltést építettek, valamint új növényzetet telepítettek a tó környezetében. A projekthez kapcsolódóan a tó túlfolyórendszerét is kialakították.

A belvíztározó tó átadását jelképező szalagátvágás pillanata. Középen Németh Tibor, jobbra Kovács Zoltán Fotó: Polgár Tibor/Napló

Ezzel egy minimum két méter mély belvíztározó létesítmény keletkezett, melynek tiszta víztömege képes a folyamatos öntisztulásra. A tó víztömegének pótlását a talajvíz, továbbá a felszínre hulló és a beszivárgó csapadékvíz adja. A beruházás eredményeként Pápadereskén erősödik a belvízvédelmi tevékenység: jelentősen javul a temető, a sportpálya, valamint a környező utcák belvízvédelme.

A falu szélén található egykori bányagödör helyén közel négyezer négyzetméter vízfelületű tavat létesítettek Fotó: Polgár Tibor/Napló

Kovács Zoltán köszöntőjében szépen gondozott településképpel és rendezett portákkal rendelkező falunak nevezte Pápadereskét. Az országgyűlési képviselő megjegyezte, a község végén árválkodott egy gazdátlanul maradt rendezetlen terület, ami méltatlan volt a településhez. Hozzáfűzte, most pályázati forrásból ez a környék is megszépült, és kedvelt közösségi találkozási pont lehet a helyiek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában