Korszerű eszközökkel gazdagodtak

2019.03.21. 11:30

Kiválóan teljesített a Veszprémi Törvényszék

Országosan első helyen végzett a Veszprémi Törvényszék a megyei bíróságok eredményességi mutatóit összehasonlító programban, hangzott el az összbírói értekezlet előtti tájékoztatón.

Marton Attila

Gyarmathy Judit, Némethné Szent-Gály Edit és Széplaki László az összbírói értekezlet előtt tartott tájékoztatón

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke hangsúlyozta, 2018-ban az előző évinél is eredményesebb és időszerűbb ítélkezést folytattak Veszprém megye bíróságai. Az adatokat ismertetve elmondta, tavaly több ügyet fejeztek be, mint ahány a megye bíróságaira érkezett, összességében mintegy 18 százalékkal csökkent az ügyhátralék. A két éven túli ügyek száma a 2017. végi 108-ról tavaly decemberre 98-ra csökkent. Mérséklődött a hatályon kívül helyezések száma, és növekedett a helyben hagyott döntéseké.

Gyarmathy Judit, Némethné Szent-Gály Edit és Széplaki László az összbírói értekezlet előtt tartott tájékoztatón Fotó: Balogh Ákos/Napló

A törvényszék elnöke arról is beszélt, három teremben szerelték fel a távmeghallgatást lehetővé tevő videórendszert, valamint a törvényszék kollégái korszerű mobileszközöket vehettek át.

Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke elmondta, a Veszprémi Törvényszék végzett az első helyen a Fenntartható fejlődés 2 programban a törvényszékek között. A program a 2016. november 1. és 2018. október 31. közötti időszakot vizsgálta, összehasonlítva a bíróságok ügyforgalmi, időszerűségi és megalapozottsági mutatóit. Az elnök hozzátette, Veszprém megye bíróságain gyors és eredményes munkát végeznek: az ítélőtáblához tartozó öt megye közül a hatályon kívül helyezett és a helyben hagyott ügyek esetében is a legjobbak között szerepel a Veszprémi Törvényszék.

Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese kiemelte, 2012, a bírósági reform bevezetése óta 40 százalékkal csökkent a két éven túli ügyek száma országosan, míg a Veszprémi Törvényszéken ez az arány 65 százalék. Hozzátette, az OBH célja 21. századi bíróságok létrehozása: ennek érdekében számos digitális fejlesztést vezettek be. Példaként említette a távmeghallgatásokat lehetővé tevő fejlesztést, amely jelenleg országszerte 72 bírósági teremben működik. Az év második felében bevezetik az ügyfelek számára az otthoni iratbetekintést lehetővé tevő elektronikus akta (e-akta) rendszert.

Lapunk kérdésére Némethné Szent-Gály Edit elmondta, a Tapolcai Járásbíróság felújítása a jelenlegi ütemtervek szerint 2020 közepén kezdődhet el, és várhatóan 2021 nyarára fejeződik be, a beruházást az OBH finanszírozza. A Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jelenleg az egykori zeneművészeti iskola Völgyhíd téri épületében működik, a korábbi tervek szerint később a volt piarista gimnáziumba költözik a bíróság. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a törvényszék elnöke elmondta, többször egyeztettek az önkormányzattal az elképzelésekről, a fejlesztés ütemtervét a közigazgatási bírósági rendszer infrastrukturális megújulását is segítő Átmenet projektben kialakított munkacsoportok, az OBH és az Igazságügyi Minisztérium közösen határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában